melitzanosalata
clock icon
60'

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με πάπρικα, πιπεριές και ντομάτα

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με μοναδική γεύση, αφού συνδυάζει πιπεριές, ντομάτα και μια σπέσιαλ βινεγκρέτ.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στο γκριλ. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία. Τις ακουμπάτε σε μια σχάρα την οποία τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί. Τις ψήνετε για περίπου 30-40 λεπτά στο γκριλ.

Στο μεταξύ ψιλοκόβετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, κόβετε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και τις αφήνετε να κρυώσουν για λίγο. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα τους και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τη σκόνη κόλιανδρου, την πάπρικα, το μπούκοβο και ανακατεύετε. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε με τον αβγοδάρτη το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε τη μελιτζανοσαλάτα με τη βινεγκρέτ που ετοιμάσατε, προσθέτετε αλάτι, αν χρειάζεται, και ανακατεύετε. Σερβίρετε με τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στο γκριλ. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία. Τις ακουμπάτε σε μια σχάρα την οποία τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί. Τις ψήνετε για περίπου 30-40 λεπτά στο γκριλ.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ψιλοκόβετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, κόβετε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό.

Βήμα 3

Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και τις αφήνετε να κρυώσουν για λίγο. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα τους και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τη σκόνη κόλιανδρου, την πάπρικα, το μπούκοβο και ανακατεύετε. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Βήμα 4

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε με τον αβγοδάρτη το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε τη μελιτζανοσαλάτα με τη βινεγκρέτ που ετοιμάσατε, προσθέτετε αλάτι, αν χρειάζεται, και ανακατεύετε. Σερβίρετε με τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση