Εμπνευσμένοι από την ελληνική κουζίνα και επιρροές από την ανατολίτικη, οι κεφτέδες με μελιτζάνα είναι ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο που στέκεται περίφημα ως ορεκτικό αλλά και ως ελαφρύ γεύμα.

Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1 φλιτζ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
- 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1 πολύ κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. φέτα, σπασμένη σε 5-6 κομμάτια
- μαύρο πιπέρι
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο, ελαφρώς στυμμένο
- 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες, χωρίς τα φλούδια
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C στον αέρα. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα μέχρι να μαλακώσουν για 25΄-45΄ (ανάλογα το μέγεθος). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα κουτάλι αδειάζουμε σε ένα μπολ την ψίχα τους.
Βήμα 2
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε ένα πιρέξ και τα ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 15΄.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα:
Στο μεταξύ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιρέξ και μοιράζουμε ενδιάμεσα τη φέτα. Ψήνουμε για ακόμα 15΄ και τα σερβίρουμε ζεστά, κρύα ή ακόμα και την επομένη από το ψυγείο.
Βήμα 4
Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μ. Γεωργιάδης