Γνωρίζω σαφώς ότι το βούτυρο είναι ένα υλικό με πολλά κορεσμένα λιπαρά. Έχει όμως μια εξαιρετική γεύση και όπου μπει δίνει τη χάρη του. Κατ’ εξαίρεση λοιπόν σήμερα, θα μαγειρέψω τις μελιτζάνες με βουτυράκι, έτσι, μια φορά το χρόνο, τις οποίες θέλω κι εσείς μαζί μου να τις απολαύσετε. Καλού κακού, θα βάλω και λίγο λάδι.
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
- 100γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 6-7 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 νεροπότηρα φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι τους και τις κόβετε σε 3-4 χοντρά κομμάτια. Τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για λίγη ώρα. Τις ξεπλένετε και τις στύβετε με το χέρι.Βήμα 2
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες. Τις σοτάρετε ελαφρά για 5 λεπτά και τις βγάζετε. Ρίχνετε τις υπόλοιπες και κάνετε το ίδιο. Προσοχή, δεν χρειάζεται να τηγανιστούν, απλώς να σοταριστούν.Βήμα 3
Αφού βγάλετε και τις τελευταίες μελιτζάνες, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε καλά να μοσχομυρίσει ο τόπος και ξαναβάζετε μέσα τα κομμάτια της μελιτζάνας.Βήμα 4
Περιχύνετε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξίδι, αλατοπιπερώνετε, αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση σε δυνατή φωτιά, ύστερα τη χαμηλώνετε και μαγειρεύετε για μισή ώρα περίπου. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί λίγο και το σερβίρετε σε πιατέλα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb