VELOUTE-MANITARION
clock icon
1:45'

Μανιταρόσουπα βελουτέ και μπρουσκέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί

Υλικά

    Για τη σούπα

  • 2 κιλά ανάμεικτα μανιτάρια, λευκά, portobello, πλευρώτους, ψιλοκομμένα
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 45ml κρέμα βαλσάμικου
  • 400ml λευκό κρασί
  • 1 μεσαία πατάτα, ψιλοκομμένη
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 45-60γρ. βούτυρο
  • 200ml κρέμα γάλακτος light
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις μπρουσκέτες

  • 2 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 45ml ελαιόλαδο
  • 15 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 30ml κρέμα βαλσάμικου
  • ψωμί χωριάτικο, φρυγανισμένο
  • κατίκι ή κατσικίσιο τυρί
  • φρέσκο θυμάρι για το γαρνίρισμα

Tips

  • Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε.

Σούπα-βάλσαμο. Ολων των ειδών τα μανιτάρια σε μια αρχοντική βελουτέ από τον Λάμπρο Βακιάρο και από δίπλα φρυγανισμένες μπρουσκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια. Βασιλικό γεύμα για κάθε μέρα αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

Για τη σούπα: Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα λαχανικά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστούν σχεδόν τα 2/3 της ποσότητας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πατάτα, το ζωμό και το θυμάρι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά ή έως ότου τα λαχανικά είναι αρκετά μαλακά.
Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να φτάσουμε σε μια βελουτέ υφή. Αν είναι αραιή, βράζουμε για ακόμα 5-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν στη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις μπρουσκέτες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσάμικου, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Προσέχουμε κάθε 5 λεπτά να μην καούν τα κρεμμύδια.
Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί, αλείφουμε με το κατσικίσιο τυρί (ή το κατίκι) και προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το φρέσκο θυμάρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σούπα: Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα λαχανικά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστούν σχεδόν τα 2/3 της ποσότητας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πατάτα, το ζωμό και το θυμάρι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά ή έως ότου τα λαχανικά είναι αρκετά μαλακά.

Βήμα 2

Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να φτάσουμε σε μια βελουτέ υφή. Αν είναι αραιή, βράζουμε για ακόμα 5-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν στη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 3

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις μπρουσκέτες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσάμικου, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Προσέχουμε κάθε 5 λεπτά να μην καούν τα κρεμμύδια.

Βήμα 4

Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί, αλείφουμε με το κατσικίσιο τυρί (ή το κατίκι) και προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το φρέσκο θυμάρι.