Μία πεντανόστιμη πίτα από το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», που βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Υλικά
- 6 φύλλα χωριάτικα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
- ½ φλιτζάνι σουσάμι
- 70γρ. μαργαρίνη
- 70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό μανιτάρια λευκά, σε χοντρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροσπασμένα
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πίτα
Για τη γέμιση
Tips
- Μπορείτε να ισομοιράσετε το βάρος των μανιταριών σε διάφορες ποικιλίες τους, ασπρομανίταρα, πορτομπέλο, πορτσίνι, πλευρώτους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το αλεύρι και σοτάρετε μέχρι να το αλεύρι να πάρει ένα ελαφρύ, χρώμα. Ρίχνετε τον ζωμό και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή μπεσαμέλ, χωρίς σβόλους. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 2
Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί.
Βήμα 3
Ρίχνετε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον μαϊντανό, τα καρύδια και ανακατεύετε. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ενώνετε την μπεσαμέλ με το μίγμα των μανιταριών και ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε τρία χωριάτικα φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι. Αδειάζετε τη γέμιση και στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ραντίζετε το τελευταίο φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Βήμα 5
Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνετε την πίτα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Αφήνετε να κρυώσει και κόβετε σε κομμάτια.
Φωτογραφία - Food Styling: Παναγιώτης Μπελτζινίτης