Η κλασική συνταγή για τα διάσημα βρετανικά, μαλακά μπισκότα που είναι ένα και ένα για το πρωινό και ταιριάζουν πολύ με τον καφέ και bonus, νόστιμες παραλλαγές τους που τα κάνουν ακόμη πιο λαχταριστά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε με τα χέρια, μέχρι να γίνουν τα υλικά σαν βρεγμένη άμμος. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο, ρίχνετε το αβγό, την κρέμα γάλακτος και ξεκινάτε να ανακατεύετε σιγά-σιγά από έξω προς τα μέσα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Απλώνετε το μίγμα σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και του δίνετε τετράγωνο σχήμα. Στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε 8 τρίγωνα και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αλείφετε με λίγη κρέμα γάλακτος το κάθε κομμάτι, πασπαλίζετε με αρκετή ζάχαρη και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για την 1η παραλλαγή, με το λεμόνι και το δεντρολίβανο: Μπορείτε να προσθέσετε το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο στο μίγμα με τα στέρεα υλικά πριν μπει το βούτυρο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία.
Για την 2η παραλλαγή με την κανέλα και τη σοκολάτα: Μπορείτε να προσθέσετε την κανέλα και τις σταγόνες σοκολάτας στο μίγμα με τα στέρεα υλικά πριν μπει το βούτυρο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύετε.
Βήμα 2
Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε με τα χέρια, μέχρι να γίνουν τα υλικά σαν βρεγμένη άμμος. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο, ρίχνετε το αβγό, την κρέμα γάλακτος και ξεκινάτε να ανακατεύετε σιγά-σιγά από έξω προς τα μέσα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Βήμα 3
Απλώνετε το μίγμα σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και του δίνετε τετράγωνο σχήμα. Στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε 8 τρίγωνα και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βήμα 4
Αλείφετε με λίγη κρέμα γάλακτος το κάθε κομμάτι, πασπαλίζετε με αρκετή ζάχαρη και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βήμα 5
Για την 1η παραλλαγή, με το λεμόνι και το δεντρολίβανο: Μπορείτε να προσθέσετε το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο στο μίγμα με τα στέρεα υλικά πριν μπει το βούτυρο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία.
Βήμα 6
Για την 2η παραλλαγή με την κανέλα και τη σοκολάτα: Μπορείτε να προσθέσετε την κανέλα και τις σταγόνες σοκολάτας στο μίγμα με τα στέρεα υλικά πριν μπει το βούτυρο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία.