penes tono psi1
clock icon
30'

Μακαρονάδα με τόνο και ούζο

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες
  • 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ή λίγο μπούκοβο και λίγη κάπαρη (προαιρετικά)

Tips

  • Kάντε όπως οι Ιταλοί: μην συνοδεύετε ποτέ μια θαλασσινή μακαρονάδα με τυρί.
  • Όσοι αγαπούν την κρέμα γάλακτος στην pasta μπορούν να προσθέσουν στο τέλος μέχρι 4 κουταλιές της σούπας. Η σάλτσα γίνεται έτσι πιο ροζέ, πιο βελούδινη και αποκτά πιο ήπια γεύση.
  • Ο νοστιμότερος τόνος που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ο τόνος Αλονήσου ο οποίος όμως κοστίζει λιγάκι ακριβά αλλά αξίζει τα λεφτά του. Θα τον βρείτε σε βαζάκια σε νερό ή ελαιόλαδο στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 και σε άλλα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Μια εύκολη μακαρονάδα που μπορεί να ξεγελάσει τα πιτσιρίκια που σιχαίνονται το ψάρι. Με υλικά που πάντα έχουμε στο ντουλάπι μας, φτιάχνεται γρήγορα σε περίπτωση που μας έρθουν ξαφνικά φίλοι στο σπίτι. Το ούζο εδώ κάνει όλη τη διαφορά, μεταμορφώνοντας σε γκουρμέ νοστιμιά μια κονσέρβα τόνο.

Βράζετε τις πέννες αλ ντέντε μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις στραγγίζετε.
Στραγγίζετε και τον τόνο από το λάδι της κονσέρβας και τον σπάτε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο την πιπεριά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τον τόνο και το σκόρδο. Σβήνετε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε τη ντομάτα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Προσθέτετε τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζετε τη σάλτσα γιατί διαφορετικά θα σας πιτσιλίσει όλη την κουζίνα. Σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά και ρίχνετε τον μαϊντανό στο τέλος.
Ενώνετε τις πέννες με τη σάλτσα στο μάτι, φέρνοντας δυο-τρεις βόλτες, και σερβίρετε τη μακαρονάδα ζεστή.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις πέννες αλ ντέντε μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις στραγγίζετε.

Βήμα 2

Στραγγίζετε και τον τόνο από το λάδι της κονσέρβας και τον σπάτε σε μεγάλα κομμάτια.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο την πιπεριά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τον τόνο και το σκόρδο. Σβήνετε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε τη ντομάτα και χαμηλώνετε τη φωτιά.

Βήμα 4

Προσθέτετε τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζετε τη σάλτσα γιατί διαφορετικά θα σας πιτσιλίσει όλη την κουζίνα. Σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά και ρίχνετε τον μαϊντανό στο τέλος.

Βήμα 5

Ενώνετε τις πέννες με τη σάλτσα στο μάτι, φέρνοντας δυο-τρεις βόλτες, και σερβίρετε τη μακαρονάδα ζεστή.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή