Η κλασσική μαγιονέζα, πάει με όλα κι ο Ανδρέας Λαγός μας δίνει τη βασική συνταγή κι άλλες δυο παραλλαγές της: μια με αρωματικά βότανα και μια με αντσούγια, πάπρικα και κιτρινόριζα.
Υλικά
- 2 κρόκους αβγών
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- χυμό από ½ λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 300γρ. ηλιέλαιο (ή μισό-μισό με ελαιόλαδο)
- αλάτι-πιπέρι λευκό
Για τη βασική συνταγή
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και χτυπάτε με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός, ενώ συγχρόνως προσθέτετε το λάδι σιγά-σιγά, σαν κορδόνι, μέχρι να δέσει η μαγιονέζα.Βήμα 2
Μαγιονέζα με αρωματικά βότανα (συνδυάζεται πολύ ωραία με ψάρι) Λιώνετε το 1 σκελίδα σκόρδο σε ένα γουδί μαζί με λίγο αλάτι και στη συνέχεια το μεταφέρετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε 100γρ. ανάμικτα φρέσκα αρωματικά (εστραγκόν, μαϊντανό, μαντζουράνα) και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν μια πάστα. Στη συνέχεια ακολουθείτε τα βήματα της βασικής συνταγής.Βήμα 3
Μαγιονέζα με αντζούγιες, πάπρικα και κιτρινόριζα (για σαλάτες, κρέας, πατάτες ακόμα και για σάντουιτς) Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 2 αντζούγιες, ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη, ½ κουτ. γλυκού κιτρινόριζα, ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά. Στη συνέχεια ακολουθείτε τα βήματα της βασικής συνταγής.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή