Ένα πιάτο με ζυμαρικά που μοσχοβολά καλοκαίρι!
Υλικά
- 1 πακέτο λιγκουίνι
- 20 γαρίδες μέτριες
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια, το ένα ψιλοκομμένο και το δεύτερο κομμένο στα 4
- 1 καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
- 1 μαραθόριζα (φινόκιο) σε φετούλες + τα φυλλαράκια της για το σερβίρισμα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 χούφτα φυλλαράκια βασιλικού φρέσκου
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφός τους κι αφήνετε μόνο τις ουρές. Χαράζετε την πλάτη τους με μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι τους.Βήμα 2
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. Προσθέτετε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το καρότο και σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον ανακατεύοντας. Ρίχνετε 1½ λίτρο νερό και αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά.Βήμα 3
Το ζωμό τον στραγγίζετε αργότερα και με αυτόν θα βράσετε al dente τα λιγκουίνι ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους, προσθέτοντας στην κατσαρόλα επιπλέον καυτό νερό και αλάτι.Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλατιά και ρηχή και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε το φινόκιο και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον.Βήμα 5
Σβήνετε με το ούζο και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε τα ντοματάκια και τις ξυσμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ξερό βασιλικό και τη ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και τελευταίες ρίχνετε τις γαρίδες. Βράζετε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.Βήμα 6
Στραγγίζετε τα λιγκουίνι και τα ρίχνετε στη σάλτσα με τις γαρίδες. Ανακατεύετε καλά προσθέτοντας και τα φυλλαράκια του μάραθου και μοιράζετε τη γαριδομακαρονάδα σε πιάτα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή