Μια κλασική Ιταλική συνταγή για λαζάνια με γέμιση που συνδυάζει σπανάκι με ρικότα, δηλαδή ανθότυρο, και κουκουνάρι.
Υλικά
- Υλικά για 8 άτομα (ταψί 36 εκ.)
- 300 γρ. λαζάνια σπανάκι
- 1 κ. φρέσκο σπανάκι
- 150 γρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ανθότυρο
- 50 μλ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο
- 75 γρ. βούτυρο
- 75 γρ. αλεύρι
- 1 lt. γάλα πλήρες
- 6 κ.σ. τριμμένη γκράνα ή παρμεζάνα
- 2/3 κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. πιπέρι
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για τη γέμιση:
Για τη μπεσαμέλ:
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση σπανακιού: Σε μεσαία ένταση βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το σπανάκι να σοταριστεί κι αυτό και να χάσει τα υγρά του. Ανακατεύετε σταδιακά όση ώρα πάρει, που λογικά είναι περί τα 15’. Όταν μαραθεί, ανεβάζετε την ένταση, το βάζετε στις άκρες της κατσαρόλας όσο γίνεται ώστε το κέντρο να γεμίσει με τα υγρά που έτσι θα εξατμιστούν πιο εύκολα.
Βήμα 2
Στο μεσοδιάστημα κόβετε το ανθότυρο σε κυβάκια και σοτάρετε τα κουκουνάρια σε ένα μικρό τηγάνι, ίσα-ίσα να πάρουν χρώμα. Τα βάζετε σε χαμηλή προς μεσαία ένταση (γιατί εύκολα σας ξεφεύγουν και καίγονται αν δεν είστε από πάνω) και τα γυρνάτε μόλις αρχίσουν να μυρίζουν. Θα πάρει συνολικά 3-4 λεπτά η διαδικασία. Δεν χρειάζονται λάδι ή κάτι άλλο, απλά σοτάρισμα σε ζεστό τηγάνι. Μόλις γίνουν τα αφήνετε σε ένα πιάτο. Όταν το σπανάκι έχει πλέον χάσει τα υγρά του, σβήνετε το μάτι και ενσωματώνετε το βούτυρο που θα δώσει σαφώς νοστιμιά στην σύνθεση και στη συνέχεια το κουκουνάρι και το ανθότυρο, ανακατεύοντας αρκετά, ώστε το ανθότυρο να γίνει μικρά κομμάτια. Αφήνετε την γέμιση να κρυώσει και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να βράσει. Σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατώνετε με το σύρμα για να δημιουργηθεί το roux (ρου), το κολλώδες μίγμα τους. Στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά λίγο γάλα μέσα στο ρου, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Καθώς προσθέτετε γάλα, το κολλώδες μίγμα γίνεται λιγότερο πηχτό και αφού έχετε ρίξει περίπου το μισό γάλα το δουλεύετε με το σύρμα έντονα ώστε να μην έχει σβόλους. Προσθέτετε μετά όλο το υπόλοιπο γάλα , δουλεύοντάς το με το σύρμα χαλαρά και καθώς αρχίζει να πήζει, προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι σωστό σε αλατοπίπερο και προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα. Τα δουλεύετε μαζί για 1 λεπτό και στην συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα απ’ το μάτι.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε και ψήνετε τα λαζάνια: Βάζετε τον φούρνο στους 180°C να προθερμανθεί. Απλώνετε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού και τοποθετείτε τα λαζάνια. Βάζετε το 1/3 της ποσότητας του μίγματος σπανακιού με ανθότυρο και το απλώνετε να μοιραστεί πάνω στα λαζάνια. Στη συνέχεια προσθέτετε δυο-τρεις κουτάλες μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με λίγη γκράνα.
Βήμα 5
Βάζετε τη δεύτερη στρώση λαζάνια από πάνω και τα πιέζετε για να μοιραστεί η γέμιση από κάτω. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για άλλες δυο στρώσεις και πάνω στην τρίτη στρώση σπανακιού τοποθετείτε την τελευταία, τέταρτη στρώση λαζάνια. Εκεί απλώνετε όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Αν θέλετε να βγουν οι άκρες των λαζανιών τραγανές, όπως εγώ, αφήνετε επίτηδες ατέλειες με κενά στο άπλωμα. Πασπαλίζετε από πάνω με γκράνα, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και τριφτό πιπέρι και βάζετε το ταψί σε μεσαίο ράφι στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 50’- 60’.
Σερβίρισμα: Αφού βγουν τα λαζάνια περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, πριν κόψετε και σερβίρετε