lazania
clock icon
1:25'

Λαζάνια με κιμά και Μπεσαμέλ

Υλικά

  • 1 πακέτο λαζάνια πλατιά
  • 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • Για τη σάλτσα κιμά

  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λάπα
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κλαδάκι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα πιάτα με λαζάνια στέκονται αξιοπρεπέστατα στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι. Χρησιμοποιούμε Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και τονίζουμε τον ήδη πληθωρικό χαρακτήρα του πιάτου με τα αγαπημένα ζυμαρικά που θα μαγειρέψουμε με κιμά.

Ετοιμάζετε τους 2 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και ανακατεύετε στο τέλος το περισσότερο από το τυρί, κρατώντας λίγο για το τελείωμα του φαγητού.
Για τη σάλτσα του κιμά: Αφαιρείτε το περίβλημα του λουκάνικου και το ψιλοκόβετε. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτετε το λουκάνικο, το σέλερι και σοτάρετε για λίγο ακόμη.
Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας στο πυρίμαχο σκεύος. Αρχικά ρίχνετε και καλύπτετε τον πάτο του σκεύους με μερικές κουταλιές από τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.
Τοποθετείτε από πάνω λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά, δημιουργώντας μια στρώση. Όπου χρειάζεται τα κόβετε έτσι ώστε να σκεπαστεί παντού το ταψί σας. Από πάνω κάνετε μια πρώτη στρώση με τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση από λαζάνια, την υπόλοιπη σάλτσα κιμά, τρίτη στρώση από λαζάνια και τελειώνετε με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του φαγητού με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και ως κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς το με μια σαλάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τους 2 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και ανακατεύετε στο τέλος το περισσότερο από το τυρί, κρατώντας λίγο για το τελείωμα του φαγητού.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα του κιμά: Αφαιρείτε το περίβλημα του λουκάνικου και το ψιλοκόβετε. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτετε το λουκάνικο, το σέλερι και σοτάρετε για λίγο ακόμη.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας στο πυρίμαχο σκεύος. Αρχικά ρίχνετε και καλύπτετε τον πάτο του σκεύους με μερικές κουταλιές από τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.

Βήμα 5

Τοποθετείτε από πάνω λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά, δημιουργώντας μια στρώση. Όπου χρειάζεται τα κόβετε έτσι ώστε να σκεπαστεί παντού το ταψί σας. Από πάνω κάνετε μια πρώτη στρώση με τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση από λαζάνια, την υπόλοιπη σάλτσα κιμά, τρίτη στρώση από λαζάνια και τελειώνετε με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του φαγητού με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και ως κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς το με μια σαλάτα.