chocolate, chestnut and cherry roulade
clock icon
50'

Λαχταριστός κορμός Black Forest

Υλικά

  • Μερίδες: 8
  • Για το παντεσπάνι

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 6 αυγά, χωριστά κρόκους και ασπράδια
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις
  • 1/4 φλιτζ. κακάο
  • Για τη γέμιση

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. κεράσια σε κονσέρβα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη ή κακάο για πασπάλισμα

Ένας λαχταριστός κορμός black forest,  ιδανικό τελείωμα για ένα τραπέζι.

Παντεσπάνι: Βάζουμε σε μπεν μαρί 200 γρ. κουβερτούρα, 2 κουτ. σούπας νερό και 2 κουτ. σούπας βούτυρο και λιώνουμε την κουβερτούρα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να σχηματιστεί 1 αφράτο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στη σοκολάτα 1/4 φλιτζ. αλεύρι και το μείγμα από τους κρόκους.

Ανακατεύουμε καλά και μετά ενώνουμε το μείγμα με τη μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις. Πασπαλίζουμε με το κακάο μία λαδόκολλα. Βάζουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 200°C για 10΄.

Όταν είναι έτοιμο το παντεσπάνι, το βγάζουμε από τον φούρνο και το γυρνάμε ανάποδα. Ακουμπάμε τον κορμό πάνω στη λαδόκολλα με το κακάο. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και το αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.

Γέμιση: Χτυπάμε με μίξερ την άχνη ζάχαρη με την κρέμα γάλακτος μέχρι γίνει πηχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το παντεσπάνι (φροντίζουμε να είναι κρύο) και μετά απλώνουμε λίγη γέμιση από τα κεράσια. Τυλίγουμε προσεκτικά από άκρη σε άκρη και κρατάμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Πασπαλίζουμε με κακάο ή άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Παντεσπάνι: Βάζουμε σε μπεν μαρί 200 γρ. κουβερτούρα, 2 κουτ. σούπας νερό και 2 κουτ. σούπας βούτυρο και λιώνουμε την κουβερτούρα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να σχηματιστεί 1 αφράτο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στη σοκολάτα 1/4 φλιτζ. αλεύρι και το μείγμα από τους κρόκους.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε καλά και μετά ενώνουμε το μείγμα με τη μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις. Πασπαλίζουμε με το κακάο μία λαδόκολλα. Βάζουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 200°C για 10΄.

Βήμα 3

Όταν είναι έτοιμο το παντεσπάνι, το βγάζουμε από τον φούρνο και το γυρνάμε ανάποδα. Ακουμπάμε τον κορμό πάνω στη λαδόκολλα με το κακάο. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και το αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 4

Γέμιση: Χτυπάμε με μίξερ την άχνη ζάχαρη με την κρέμα γάλακτος μέχρι γίνει πηχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το παντεσπάνι (φροντίζουμε να είναι κρύο) και μετά απλώνουμε λίγη γέμιση από τα κεράσια. Τυλίγουμε προσεκτικά από άκρη σε άκρη και κρατάμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Πασπαλίζουμε με κακάο ή άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.