Στην Κω κάνουν τις λαμπρόπιτες, ένα ξεχωριστό πασχαλινό έδεσμα με αλμυρή γέμιση. Σε παλιότερες συνταγές η ζύμη γινόταν με μαγιά και αλισίβα, αλλά εδώ σας προτείνω μια πιο απλή συνταγή χωρίς μαγιά.
Υλικά
- 12 μικρές φόρμες διαμέτρου 8εκ.
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 1⅓ φλιτζανιού γιαούρτι
- ⅔ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
- 1 αβγό μεγάλο, χτυπημένο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 250γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 500γρ. φέτα ή ανθότυρο (ή ανακατεμένα)
- 2 αβγά χτυπημένα
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 2 κουτ. γλυκού γάλα
- λίγο μοσχοκάρυδο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το άλειμμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρατάτε μισό φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και ανακατεύετε σε μπολ το υπόλοιπο μαζί με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.Βήμα 2
Σ ε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το αβγό με σύρμα μέχρι να γίνουν σαν πηχτή κρέμα. Προσθέτετε τμηματικά το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε και όσο αλεύρι έχετε κρατήσει στην άκρη για να γίνει μια μαλακή ζύμη.Βήμα 3
Χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα κομμάτια και κάνετε μπαλάκια. Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε διάμετρο 12εκ. περίπου και σε πάχος 1εκ.Βήμα 4
Αλείφετε τις φόρμες με λίγο λάδι και στρώνετε μέσα τη ζύμη και την πιέζετε έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βήμα 5
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Aνακατεύετε σε μπολ τα τυριά και τα λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε τα αβγά, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα.Βήμα 6
Γεμίζετε τις φόρμες με το μίγμα και αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα. Πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κατή