Tagliatelle-Pagliae-Fieno_190513_0253L
clock icon
60'

Κροστάτα με ταλιατέλες «Πάλια ε Φιένο» (στο φούρνο)

Υλικά

  • Μερίδες: (για ένα ταψί 35 εκ. για 4-6 άτομα)
  • 500 γρ. Tagliatelle Paglia e Fieno
  • 200 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 150 γρ. μπέικον σε κομμάτια (ή Prosciutto Cotto)
  • 200 γρ. τριμμένο Provolone (ή Scamorza Affumicata ή 50% Pecorino Romano/ Parmigiano Reggiano + 50% μετσοβόνε)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 600 γρ. γάλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Οι ταλιατέλες Πάλια ε Φιένο (που σημαίνει σανό και άχυρο με αναφορά στα δυο χρώματά τους πράσινο και μπεζ) είναι από τα πιο νόστιμα ζυμαρικά. Εδώ σε μια κλασική σύνθεση της ιταλικής κουζίνας αναμιγνύονται με αρακά, μπέικον και καπνιστό τυρί και με τη προσθήκη μπεσαμέλ ψήνονται στον φούρνο. Από τα πιο νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά φούρνου!

Ετοιμάζετε το κρεμμύδι, μπέικον και αρακά: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει σε ήπια ένταση. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το μπέικον και αφήνετε για άλλα 4-5 λεπτά να αρχίσει να λιώνει το λίπος και να γίνεται τραγανό. Προσθέτετε τον αρακά, ανακατεύετε και αφήνετε όλα μαζί να σοταριστούν για 4-5 λεπτά. Σβήνετε το μάτι και τα αφήνετε εκτός θέρμανσης.

Ετοιμάζετε μια αραιή μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια ένταση και όταν λιώσει προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα να γίνει μια κολλώδης μάζα που ονομάζεται ρου. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά λίγο γάλα στο ρου, ανακατεύετε με το σύρμα, προσθέτετε λίγη περισσότερη ποσότητα γάλακτος και ξανανακατεύετε. Συνεχίζετε μέχρι το ρου να πάρει τόσο γάλα, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται μια αραιή σάλτσα και τότε ρίχνετε όλη την υπόλοιπη ποσότητα του γάλακτος. Συνεχίζετε ν’ ανακατεύετε με το σύρμα και το μάτι σε χαμηλή ένταση, μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να δένει, αλλά μέχρι του σημείου που είναι λεπτόρρευστη. Την αφαιρείτε απ’ το μάτι και την αφήνετε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσετε τα ζυμαρικά.

Βράζετε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερό να βράσουν. Παράλληλα βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω-κάτω. Όταν βράσει το νερό, ρίχνετε 1-2 κ.σ. χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει ρίχνετε μέσα τις ταλιατέλες. Ανακατεύετε κάθε τόσο. Θα τις αφήσετε από 1’ ως 1:30” λιγότερο χρόνο απ’ όσο λέει η συσκευασία, δηλαδή μόνο 4:30’-5’ μιας και θα μαγειρευτούν επιπλέον και στον φούρνο, απορροφώντας υγρασία. Τις ρίχνετε στο τηγάνι με τον αρακά και το μπείκον και τ’ ανακατεύετε ελαφρά.

Ετοιμάζετε το ταψί: Ρίχνετε τα μακαρόνια μαζί με τον αρακά, το μπέικον και το κρεμμυδάκι στο ταψί. Προσθέτετε το μισό τριμμένο τυρί κι ανακατεύετε. Προσθέτετε και την μισή μπεσαμέλ κι ανακατεύετε. Τέλος ισιώνετε κάπως το μίγμα και απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ και του τριμμένου τυριού. Ολοκληρώνετε με λίγο τριφτό πιπέρι.

Ψήνετε την κροστάτα: Βάζετε το ταψί στο φούρνο στους 180°C πάνω-κάτω σε μεσαίο ράφι για 20’. Το τσεκάρετε και το γυρνάτε στο γκριλ με αέρα στους 200°C για να ψηθεί και πάρει χρώμα από πάνω για περίπου 8 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται πολύ απ’ το φούρνο σας και το ράφι, οπότε έχετε τον νου σας μην το κάψετε. Όταν έχει πάρει καλά χρώμα το αφαιρείτε και το αφήνετε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψετε σε μερίδες και σερβίρετε.

Σερβίρισμα: Η θέα και η μυρωδιά της κροστάτας πάλια ε φιένο στο τραπέζι κάνει το σαλάκι να τρέξει ακόμη και σε βουδιστές μοναχούς. Εκεί κόβεται, μεριδοποιείται και μπαίνει στα πιάτα. Δύσκολα θα μείνει κάποιος στη μία μερίδα πάντως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το κρεμμύδι, μπέικον και αρακά: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει σε ήπια ένταση. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το μπέικον και αφήνετε για άλλα 4-5 λεπτά να αρχίσει να λιώνει το λίπος και να γίνεται τραγανό. Προσθέτετε τον αρακά, ανακατεύετε και αφήνετε όλα μαζί να σοταριστούν για 4-5 λεπτά. Σβήνετε το μάτι και τα αφήνετε εκτός θέρμανσης.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε μια αραιή μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια ένταση και όταν λιώσει προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα να γίνει μια κολλώδης μάζα που ονομάζεται ρου. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά λίγο γάλα στο ρου, ανακατεύετε με το σύρμα, προσθέτετε λίγη περισσότερη ποσότητα γάλακτος και ξανανακατεύετε. Συνεχίζετε μέχρι το ρου να πάρει τόσο γάλα, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται μια αραιή σάλτσα και τότε ρίχνετε όλη την υπόλοιπη ποσότητα του γάλακτος. Συνεχίζετε ν’ ανακατεύετε με το σύρμα και το μάτι σε χαμηλή ένταση, μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να δένει, αλλά μέχρι του σημείου που είναι λεπτόρρευστη. Την αφαιρείτε απ’ το μάτι και την αφήνετε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσετε τα ζυμαρικά.

Βήμα 3

Βράζετε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερό να βράσουν. Παράλληλα βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω-κάτω. Όταν βράσει το νερό, ρίχνετε 1-2 κ.σ. χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει ρίχνετε μέσα τις ταλιατέλες. Ανακατεύετε κάθε τόσο. Θα τις αφήσετε από 1’ ως 1:30” λιγότερο χρόνο απ’ όσο λέει η συσκευασία, δηλαδή μόνο 4:30’-5’ μιας και θα μαγειρευτούν επιπλέον και στον φούρνο, απορροφώντας υγρασία. Τις ρίχνετε στο τηγάνι με τον αρακά και το μπείκον και τ’ ανακατεύετε ελαφρά.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το ταψί: Ρίχνετε τα μακαρόνια μαζί με τον αρακά, το μπέικον και το κρεμμυδάκι στο ταψί. Προσθέτετε το μισό τριμμένο τυρί κι ανακατεύετε. Προσθέτετε και την μισή μπεσαμέλ κι ανακατεύετε. Τέλος ισιώνετε κάπως το μίγμα και απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ και του τριμμένου τυριού. Ολοκληρώνετε με λίγο τριφτό πιπέρι.

Βήμα 5

Ψήνετε την κροστάτα: Βάζετε το ταψί στο φούρνο στους 180°C πάνω-κάτω σε μεσαίο ράφι για 20’. Το τσεκάρετε και το γυρνάτε στο γκριλ με αέρα στους 200°C για να ψηθεί και πάρει χρώμα από πάνω για περίπου 8 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται πολύ απ’ το φούρνο σας και το ράφι, οπότε έχετε τον νου σας μην το κάψετε. Όταν έχει πάρει καλά χρώμα το αφαιρείτε και το αφήνετε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψετε σε μερίδες και σερβίρετε.

Βήμα 6

Σερβίρισμα: Η θέα και η μυρωδιά της κροστάτας πάλια ε φιένο στο τραπέζι κάνει το σαλάκι να τρέξει ακόμη και σε βουδιστές μοναχούς. Εκεί κόβεται, μεριδοποιείται και μπαίνει στα πιάτα. Δύσκολα θα μείνει κάποιος στη μία μερίδα πάντως.