Τα τυριά σε μικρές ποσότητες ή περισσεύματα από διάφορα πλατό που έχουμε στο ψυγείο μας μπορούν να γίνουν υπέροχες κροκέτες.
Λιώνουμε έναν κύβο βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τουρσί για 5΄ μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να εξατμιστεί όποιο ξίδι έχει απομείνει. Ανακατεύουμε μέσα τη Worcestershire sauce. Πασπαλίζουμε με τις 3 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με μια σπάτουλα για 2΄. Σβήνουμε με την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο και πολύ πηχτό μείγμα. Προθέτουμε το γάλα (θα φανεί ότι κόβει το μείγμα αλλά δεν ανησυχούμε, θα ομογενοποιηθεί), τα δύο είδη μουστάρδας και μια πρέζα λευκό πιπέρι. Προσθέτουμε το τυρί ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό και λείο και να πέφτει ως σχετικά σφιχτή κουταλιά, δεν θέλουμε να ρέει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το μεταφέρουμε σε πιρέξ και καλύπτουμε την επιφάνεια αμέσως με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο (να εφάπτεται στο μείγμα) για να μη δημιουργηθεί πέτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Μοιράζουμε τα αυγά, το υπόλοιπο αλεύρι και τη γαλέτα σε τρία διαφορετικά μπολ και βγάζουμε το μείγμα για τις κροκέτες από το ψυγείο.
Με ένα κουτάλι του γλυκού ή σκουπ για πεπόνι κόβουμε 25-30
κροκέτες. Τις πανάρουμε πρώτα με αλεύρι, μετά με αυγό και τέλος με γαλέτα και τις ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Τηγανίζουμε τις κροκέτες σε καυτό λάδι (180οC αν έχουμε θερμόμετρο) για 2΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις αλατίζουμε και τις σερβίρουμε ζεστές.
Διαδικασία
Βήμα 1
Λιώνουμε έναν κύβο βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τουρσί για 5΄ μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να εξατμιστεί όποιο ξίδι έχει απομείνει. Ανακατεύουμε μέσα τη Worcestershire sauce. Πασπαλίζουμε με τις 3 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με μια σπάτουλα για 2΄. Σβήνουμε με την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο και πολύ πηχτό μείγμα. Προθέτουμε το γάλα (θα φανεί ότι κόβει το μείγμα αλλά δεν ανησυχούμε, θα ομογενοποιηθεί), τα δύο είδη μουστάρδας και μια πρέζα λευκό πιπέρι. Προσθέτουμε το τυρί ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό και λείο και να πέφτει ως σχετικά σφιχτή κουταλιά, δεν θέλουμε να ρέει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το μεταφέρουμε σε πιρέξ και καλύπτουμε την επιφάνεια αμέσως με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο (να εφάπτεται στο μείγμα) για να μη δημιουργηθεί πέτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Μοιράζουμε τα αυγά, το υπόλοιπο αλεύρι και τη γαλέτα σε τρία διαφορετικά μπολ και βγάζουμε το μείγμα για τις κροκέτες από το ψυγείο.
Βήμα 2
Με ένα κουτάλι του γλυκού ή σκουπ για πεπόνι κόβουμε 25-30
κροκέτες. Τις πανάρουμε πρώτα με αλεύρι, μετά με αυγό και τέλος με γαλέτα και τις ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Τηγανίζουμε τις κροκέτες σε καυτό λάδι (180οC αν έχουμε θερμόμετρο) για 2΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις αλατίζουμε και τις σερβίρουμε ζεστές.