Ένα απολαυστικό κριθαρότο με γαρίδες, που αποκτά ακόμη πιο πλούσια γεύση χάρη στην παλαιωμένη γραβιέρα.

Υλικά
- 500γρ. γαρίδες
- 500γρ. κριθαράκι χοντρό
- 150γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο θυμάρι φρέσκο
- 90ml κρασί λευκό
- 1 λίτρο ζωμό γαρίδας*
- 100γρ. γραβιέρα παλαιωμένη, τριμμένη
- 100γρ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
- τα κεφάλια από 1 κιλό γαρίδες
- 100γρ. κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 φύλλο δάφνης
- 60ml κονιάκ
- 1½ λίτρο νερό
Για το ζωμό γαρίδας
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το ζωμό γαρίδας: Σε κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη για 3 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.
Βήμα 2
Σουρώνετε σε μεγάλο μπολ και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το θυμάρι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το κριθαράκι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
Βήμα 4
Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτετε σε δόσεις (4-5) το ζωμό γαρίδας, φροντίζοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση ζωμού πριν προσθέσετε την επόμενη.
Βήμα 5
Στη μέση της διαδικασίας ρίχνετε μέσα και τις γαρίδες. Τέλος, δένετε το κριθαρότο με τη γραβιέρα και το βούτυρο, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγα φύλλα μαϊντανού.