Ένα απολαυστικό κριθαρότο με γαρίδες, που αποκτά ακόμη πιο πλούσια γεύση χάρη στην παλαιωμένη γραβιέρα.
Για το ζωμό γαρίδας: Σε κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη για 3 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.
Σουρώνετε σε μεγάλο μπολ και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το θυμάρι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το κριθαράκι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτετε σε δόσεις (4-5) το ζωμό γαρίδας, φροντίζοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση ζωμού πριν προσθέσετε την επόμενη.
Στη μέση της διαδικασίας ρίχνετε μέσα και τις γαρίδες. Τέλος, δένετε το κριθαρότο με τη γραβιέρα και το βούτυρο, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγα φύλλα μαϊντανού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το ζωμό γαρίδας: Σε κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη για 3 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.
Βήμα 2
Σουρώνετε σε μεγάλο μπολ και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το θυμάρι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το κριθαράκι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
Βήμα 4
Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτετε σε δόσεις (4-5) το ζωμό γαρίδας, φροντίζοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση ζωμού πριν προσθέσετε την επόμενη.
Βήμα 5
Στη μέση της διαδικασίας ρίχνετε μέσα και τις γαρίδες. Τέλος, δένετε το κριθαρότο με τη γραβιέρα και το βούτυρο, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγα φύλλα μαϊντανού.