krepes-me-syka-IMG_0028
clock icon
45'

Κρέπες με ξερά σύκα βρασμένα σε σαμιώτικο κρασί και ξινομυζήθρα

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι
  • Για τα σύκα και τη γέμιση

  • 12 μεγάλα σύκα ξερά
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 300γρ. ξινομυζήθρα
  • 100γρ. γιαούρτι
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Λαχταριστές κρέπες γεμιστές με πλούσια κρέμα από ξινομυζήθρα και σύκα. Ο ιδανικός επίλογος σε ένα φθινοπωρινό τραπέζι.

Αποβραδίς βάζετε τα σύκα να βράσουν με το νερό για 10 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε τα σύκα στην άκρη με τρυπητή κουτάλα και βράζετε για λίγο ακόμη το σιρόπι να δέσει. Τα αφήνετε να κρυώσουν ξεχωριστά.

Την άλλη μέρα ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Διατηρείτε τις κρέπες ζεστές.

Όταν θέλετε να σερβίρετε χτυπάτε στο μπλέντερ την ξινομυζήθρα με το γιαούρτι, τη λευκή ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού να ομογενοποιηθούν. Κρατάτε τέσσερα από τα βρασμένα σύκα στην άκρη και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα, τα οποία ανακατεύετε μέσα στην κρέμα του τυριού.

Τοποθετείτε μία κρέπα σε κάθε πιάτο, απλώνετε γέμιση στη μισή επιφάνεια της και τη διπλώνετε δύο φορές σαν μαντίλι. Τοποθετείτε από πάνω μισό βρασμένο σύκο, περιχύνετε με λίγο σιρόπι γλυκού κρασιού και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποβραδίς βάζετε τα σύκα να βράσουν με το νερό για 10 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε τα σύκα στην άκρη με τρυπητή κουτάλα και βράζετε για λίγο ακόμη το σιρόπι να δέσει. Τα αφήνετε να κρυώσουν ξεχωριστά.

Βήμα 2

Την άλλη μέρα ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Διατηρείτε τις κρέπες ζεστές.

Βήμα 4

Όταν θέλετε να σερβίρετε χτυπάτε στο μπλέντερ την ξινομυζήθρα με το γιαούρτι, τη λευκή ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού να ομογενοποιηθούν. Κρατάτε τέσσερα από τα βρασμένα σύκα στην άκρη και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα, τα οποία ανακατεύετε μέσα στην κρέμα του τυριού.

Βήμα 5

Τοποθετείτε μία κρέπα σε κάθε πιάτο, απλώνετε γέμιση στη μισή επιφάνεια της και τη διπλώνετε δύο φορές σαν μαντίλι. Τοποθετείτε από πάνω μισό βρασμένο σύκο, περιχύνετε με λίγο σιρόπι γλυκού κρασιού και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή