krepa me kolokythia pieria kai katiki
clock icon
40'

Κρέπες με κολοκύθια, ψητή πιπεριά και κατίκι Δομοκού

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση

  • 3 κολοκύθια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, καλά στραγγισμένες
  • 450γρ. κατίκι Δομοκού
  • 2 αβγά
  • λίγη γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη
  • 1 – 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • Για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

  • 3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, καλά στραγγισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες, ελαφρά σοταρισμένο σε λίγο λάδι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας καρύδια
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 50γρ. κατίκι Δομοκού

Οι διάσημες κρέπες μεταμορφώνονται στην πιο νόστιμη και εύκολη αλμυρή τούρτα. Τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές Φλωρίνης και το κατίκι Δομοκού της δίνουν μεσογειακό αέρα και μοναδική γεύση.

Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι έτσι ώστε, αν υπάρχουν μέσα σβολάκια, να διαλυθούν καθώς θα το βοηθάτε με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού να περάσει από το σουρωτήρι.
Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του, σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξετε 4 κρέπες, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα τηγάνι με ρίγες και αλατίζετε τα κολοκύθια. Αφού ζεσταθεί καλά το τηγάνι, το αλείφετε με ελαιόλαδο και ψήνετε τα κολοκύθια σε δόσεις, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το κατίκι με τα αβγά, το αλεύρι, τον άνηθο και την πάπρικα.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι ανάλογου μεγέθους με τις κρέπες και στρώνετε στον πάτο του την πρώτη κρέπα. Κάνετε μια πρώτη στρώση με ψημένα κολοκυθάκια, καλύπτετε με το 1/3 του μίγματος τυριού και συνεχίζετε με δεύτερη κρέπα. Κόβετε τις στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες και κάνετε μια δεύτερη στρώση πάνω από την κρέπα. Σκεπάζετε με άλλο ένα στρώμα από 1/3 του μίγματος τυριού και καλύπτετε με τρίτη κρέπα. Συνεχίζετε με μία ακόμη στρώση κολοκυθιών και το υπόλοιπο μίγμα τυριών και τελειώνετε με την τέταρτη κρέπα. Πασπαλίζετε την πίτα με τη γραβιέρα και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει το τυράκι.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Για να ετοιμάσετε τη σαλτσούλα χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.Αφού κρυώσει λίγο η πίτα, την κόβετε αρχικά στα τέσσερα και μετά στα οκτώ και σερβίρετε από δύο κομμάτια σε κάθε πιάτο, περιχύνοντας το καθένα με λίγη σάλτσα πιπεριάς.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι έτσι ώστε, αν υπάρχουν μέσα σβολάκια, να διαλυθούν καθώς θα το βοηθάτε με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού να περάσει από το σουρωτήρι.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του, σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξετε 4 κρέπες, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα τηγάνι με ρίγες και αλατίζετε τα κολοκύθια. Αφού ζεσταθεί καλά το τηγάνι, το αλείφετε με ελαιόλαδο και ψήνετε τα κολοκύθια σε δόσεις, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το κατίκι με τα αβγά, το αλεύρι, τον άνηθο και την πάπρικα.

Βήμα 5

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι ανάλογου μεγέθους με τις κρέπες και στρώνετε στον πάτο του την πρώτη κρέπα. Κάνετε μια πρώτη στρώση με ψημένα κολοκυθάκια, καλύπτετε με το 1/3 του μίγματος τυριού και συνεχίζετε με δεύτερη κρέπα. Κόβετε τις στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες και κάνετε μια δεύτερη στρώση πάνω από την κρέπα. Σκεπάζετε με άλλο ένα στρώμα από 1/3 του μίγματος τυριού και καλύπτετε με τρίτη κρέπα. Συνεχίζετε με μία ακόμη στρώση κολοκυθιών και το υπόλοιπο μίγμα τυριών και τελειώνετε με την τέταρτη κρέπα. Πασπαλίζετε την πίτα με τη γραβιέρα και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει το τυράκι.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Για να ετοιμάσετε τη σαλτσούλα χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.Αφού κρυώσει λίγο η πίτα, την κόβετε αρχικά στα τέσσερα και μετά στα οκτώ και σερβίρετε από δύο κομμάτια σε κάθε πιάτο, περιχύνοντας το καθένα με λίγη σάλτσα πιπεριάς.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή