kremidotyropita
clock icon
1:20'

Κρεμμυδοτυρόπιτα

Υλικά

  • 4 φύλλα χωριάτικα
  • 5 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 4 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 300γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 αβγά
  • λάδι για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Μια ωραία μοσχομυριστή πίτα με πράσο, κρεμμύδι, γραβιέρα και φέτα, με τραγανό ροδοψημένο χωριάτικο φύλλο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα πράσα, αλατίζετε και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Kατεβάζετε τα κρεμμύδια και τα πράσα από τη φωτιά. Προσθέτετε τη φέτα, τη γραβιέρα τα αβγά και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Δεν πρέπει να είναι ζεστή όταν θα τη βάλετε στην πίτα.
Λαδώνετε καλά ένα μικρό μακρόστενο ταψάκι και στρώνετε τα µισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Αδειάζετε στο ταψί πάνω από τα λαδωµένα φύλλα τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα να πάει παντού. Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί πάνω από τη γέµιση λαδώνοντάς τες καλά.
Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνετε επίσης ένα προς ένα και τα τσαλακώνετε ελαφρώς κατά µήκος και κατά πλάτος έτσι ώστε να µην εξέχουν από το ταψί και να µη χρειαστεί να τα κόψετε ή να τα σπρώξετε πίσω από τα κάτω φύλλα.
Pαντίζετε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζετε σε τετράγωνα κομμάτια και την ψήνετε στο φούρνο για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία- Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα πράσα, αλατίζετε και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βήμα 2

Kατεβάζετε τα κρεμμύδια και τα πράσα από τη φωτιά. Προσθέτετε τη φέτα, τη γραβιέρα τα αβγά και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Δεν πρέπει να είναι ζεστή όταν θα τη βάλετε στην πίτα.

Βήμα 3

Λαδώνετε καλά ένα μικρό μακρόστενο ταψάκι και στρώνετε τα µισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Αδειάζετε στο ταψί πάνω από τα λαδωµένα φύλλα τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα να πάει παντού. Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί πάνω από τη γέµιση λαδώνοντάς τες καλά.

Βήμα 4

Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνετε επίσης ένα προς ένα και τα τσαλακώνετε ελαφρώς κατά µήκος και κατά πλάτος έτσι ώστε να µην εξέχουν από το ταψί και να µη χρειαστεί να τα κόψετε ή να τα σπρώξετε πίσω από τα κάτω φύλλα.

Βήμα 5

Pαντίζετε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζετε σε τετράγωνα κομμάτια και την ψήνετε στο φούρνο για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.

Φωτογραφία- Food Styling: Αντωνία Κατή