Όλα τα έχει η γαλλική κρεμμυδόσουπα. Θρεπτική, δυναμωτική, πλούσια και όταν μπαίνει στο φούρνο και λιώνει από πάνω η γραβιέρα Νάξου γίνεται άλλη λιχουδιά!
Σε κατσαρόλα με βαριά βάση ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα
κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε για 1 λεπτό.
Ρίχνετε το αλεύρι και «ξύνετε» τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα. Προσθέτετε το κρασί, το ξίδι, τη Worcestershire sauce, τον ζωμό και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 25 λεπτά.
Γεμίζετε με κρεμμυδόσουπα 4-5 πυρίμαχα μπολ, ακουμπάτε μία φέτα ψωμί σε κάθε μπολ,
πασπαλίζετε με τριμμένη
γραβιέρα και ψήνετε στο γκριλ στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει η
γραβιέρα. Σερβίρετε αμέσως.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα με βαριά βάση ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα
κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε για 1 λεπτό.
Βήμα 2
Ρίχνετε το αλεύρι και «ξύνετε» τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα. Προσθέτετε το κρασί, το ξίδι, τη Worcestershire sauce, τον ζωμό και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 25 λεπτά.
Βήμα 3
Γεμίζετε με κρεμμυδόσουπα 4-5 πυρίμαχα μπολ, ακουμπάτε μία φέτα ψωμί σε κάθε μπολ,
πασπαλίζετε με τριμμένη
γραβιέρα και ψήνετε στο γκριλ στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει η
γραβιέρα. Σερβίρετε αμέσως.