Η γαλλική κρεμμυδόσουπα “παντρεύεται” με την κρητική γραβιέρα και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Η ζεστή και νόστιμη αυτή σούπα γίνεται ακόμη πιο χορταστική, με το φρυγανισμένο ψωμί και τη λιωμένη γραβιέρα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και τα κρεμμύδια για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια και τα υγρά τους σε ένα πυρέξ, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Βγάζετε τα κρεμμύδια από το φούρνο (ίσως χρειαστεί να τους προσθέσετε 3-4 κουτ. σούπας νερό) και με μια σπάτουλα ξύνετε το πυρέξ, για να πάρετε και τα κομματάκια της σάλτσας και των κρεμμυδιών που έχουν κολλήσει.
Βάζετε ξανά στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και ό,τι υγρά έχουν μείνει στο πυρέξ, προσθέτετε λίγο νερό και συνεχίζετε να μαγειρεύετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να πάρουν τα κρεμμύδια πολύ σκούρο καφέ χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Εάν εξατμιστούν τα υγρά πριν αποκτήσουν τα κρεμμύδια το επιθυμητό χρώμα, προσθέτετε πάλι λίγο νερό και συνεχίζετε μέχρι να εξατμιστεί.
Όταν καραμελώσουν τα κρεμμύδια προσθέτετε τα 3 φλιτζάνια νερό, τους ζωμούς και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα.
Στο μεταξύ κόβετε την μπαγκέτα σε φέτες και τις αραδιάζετε σε ένα ρηχό ταψί. Τρίβετε επάνω τους αρκετή γραβιέρα, κρατώντας λίγη και για το σερβίρισμα. Ψήνετε τις φέτες στο γκριλ μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρώμα, και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Σερβίρετε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζετε πάνω σε κάθε μπολ από 2 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τριμμένη γραβιέρα. Ξαναβάζετε τα μπολ με τη σούπα στο γκριλ και μόλις λιώσει η γραβιέρα σερβίρετε αμέσως!
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και τα κρεμμύδια για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια και τα υγρά τους σε ένα πυρέξ, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 2
Βγάζετε τα κρεμμύδια από το φούρνο (ίσως χρειαστεί να τους προσθέσετε 3-4 κουτ. σούπας νερό) και με μια σπάτουλα ξύνετε το πυρέξ, για να πάρετε και τα κομματάκια της σάλτσας και των κρεμμυδιών που έχουν κολλήσει.
Βάζετε ξανά στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και ό,τι υγρά έχουν μείνει στο πυρέξ, προσθέτετε λίγο νερό και συνεχίζετε να μαγειρεύετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να πάρουν τα κρεμμύδια πολύ σκούρο καφέ χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Εάν εξατμιστούν τα υγρά πριν αποκτήσουν τα κρεμμύδια το επιθυμητό χρώμα, προσθέτετε πάλι λίγο νερό και συνεχίζετε μέχρι να εξατμιστεί.
Βήμα 3
Όταν καραμελώσουν τα κρεμμύδια προσθέτετε τα 3 φλιτζάνια νερό, τους ζωμούς και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4
Στο μεταξύ κόβετε την μπαγκέτα σε φέτες και τις αραδιάζετε σε ένα ρηχό ταψί. Τρίβετε επάνω τους αρκετή γραβιέρα, κρατώντας λίγη και για το σερβίρισμα. Ψήνετε τις φέτες στο γκριλ μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρώμα, και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Σερβίρετε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζετε πάνω σε κάθε μπολ από 2 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τριμμένη γραβιέρα. Ξαναβάζετε τα μπολ με τη σούπα στο γκριλ και μόλις λιώσει η γραβιέρα σερβίρετε αμέσως!