Μία δροσερή εναλλακτική της μουσταλευριάς, με φρέσκο σταφυλοχυμό αντί για μούστο και ξεχωριστή σάλτσα από κορινθιακή σταφίδα και κρασί.
Υλικά
- 2½ κιλά φρέσκο σταφύλι σουλτανίνα
- 6 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 1 κρασοπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 250 γρ. μαύρη σταφίδα κορινθιακή
- 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαζεύετε τις ρόγες της σουλτανίνας σε ένα σουρωτήρι. Το βάζετε σε μια λεκάνη και με το χέρι σας πιέζετε για να μαζέψετε τον χυμό. Θα μαζέψετε περίπου 1,5 λίτρο χυμό.
Βήμα 2
Το σουρώνετε καλά και το βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κορνφλάουρ και το τσίπουρο. Ανακατεύετε καλά και το βάζετε στο μάτι μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται. Μόλις πάρει βράση ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να πήξει καλά.
Βήμα 3
Αδειάζετε το μίγμα σε μια φόρμα του κέικ παραλληλόγραμμη και το παγώνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τη σταφίδα με το κόκκινο κρασί σε μέτρια φωτιά. Μόλις οι σταφίδες φουσκώσουν χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ και το αφήνετε να κρυώσει μέχρι το σερβίρισμα του σταφυλοχυμού.
Βήμα 5
Βγάζετε τη φόρμα του πηγμένου σταφυλοχυμού από το ψυγείο, το βουτάτε σε λίγο ζεστό νερό για να ξεφορμαριστεί καλά και το βάζετε σε πιατέλα. Περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb