Ο Ηλίας Μαμαλάκης ετοιμάζει μια βελουτέ σούπα σελιζόριζας και τη αρωματίζει με τραγανό μπέικον. Απαλή, ζεστή, αρωματική ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει ένα γιορτινό τραπέζι.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τη ριζούλα του σέλινου. Κόβουμε τις σελινόριζες σε μικρούς κύβους και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και καβουρδίζουμε για 5 λεπτά το
μπέικον μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σέλινο και τα κυβάκια της σελινόριζας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά επιπλέον.
Προσθέτουμε ενάμισι λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα τουλάχιστον, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρή και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ να γίνει ομοιογενής πολτός. Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά περίπου και μέχρι η σούπα να γίνει βελούδινη.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή στα πιάτα και με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου τη διακοσμούμε με σταγόνες ελαιόλαδου. Μια ωραία ιδέα είναι να διακοσμήσουμε το γείσο του κάθε πιάτου με λίγη γλυκιά πάπρικα.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τη ριζούλα του σέλινου. Κόβουμε τις σελινόριζες σε μικρούς κύβους και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και καβουρδίζουμε για 5 λεπτά το
μπέικον μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σέλινο και τα κυβάκια της σελινόριζας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά επιπλέον.
Βήμα 2
Προσθέτουμε ενάμισι λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα τουλάχιστον, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρή και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ να γίνει ομοιογενής πολτός. Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά περίπου και μέχρι η σούπα να γίνει βελούδινη.
Βήμα 3
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή στα πιάτα και με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου τη διακοσμούμε με σταγόνες ελαιόλαδου. Μια ωραία ιδέα είναι να διακοσμήσουμε το γείσο του κάθε πιάτου με λίγη γλυκιά πάπρικα.
Βήμα 4
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb