Πληθωρική πίτα, με γέμιση που θα σας θυμίσει κοκκινιστό. Αξίζει μια θέση στα κυριακάτικα τραπέζια σας.
Προθερμαίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. σοτάρετε το κρέας, ιδανικά σε 2 δόσεις, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία στη κατσαρόλα και το κρέας βράσει. Αλατοπιπερώνετε.
Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και στο ίδιο σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους κατά 30%-40%. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρέας, τον πελτέ, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί. Περιμένετενα εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό και σιγοβράζετε με μισόκλειστο καπάκι για 1,5 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σας κολλήσει. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγα ακόμα υγρά και όταν το κρέας είναι μαλακό, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Για να επιταχύνετε λίγο αυτή τη διαδικασία μπορείτε να μεταφέρετε το κρέας από τη κατσαρόλα σε ταψί και να το βάλετε στο ψυγείο για 30 λεπτά, έτσι ώστε να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μόλις το κρέας κρυώσει προσθέτετε τη φέτα θρυμματισμένη, το θυμάρι, τα αβγά και ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε ένα ταψί φούρνου (30x40εκ.) και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Επαναλαμβάνετε το λάδωμα και στο επόμενο φύλλο, μέχρι να έχετε 4 φύλλα για βάση. Βάζετε στο ταψί τη γέμιση, η οποία πρέπει να είναι αρκετά κρύα για να μην πανιάσει το φύλλο. Σκεπάζετε με 1 φύλλο το οποίο έχετε διπλώσει στη μέση και τελειώνετε με το έκτο φύλλο, το οποίο και τοποθετείτε κανονικά. Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχετε λαδώσει.
Χαράζετε την πίτα και ψήνετε στο φούρνο 55 λεπτά με 1 ώρα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. σοτάρετε το κρέας, ιδανικά σε 2 δόσεις, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία στη κατσαρόλα και το κρέας βράσει. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 2
Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και στο ίδιο σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους κατά 30%-40%. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρέας, τον πελτέ, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί. Περιμένετενα εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό και σιγοβράζετε με μισόκλειστο καπάκι για 1,5 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σας κολλήσει. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγα ακόμα υγρά και όταν το κρέας είναι μαλακό, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Για να επιταχύνετε λίγο αυτή τη διαδικασία μπορείτε να μεταφέρετε το κρέας από τη κατσαρόλα σε ταψί και να το βάλετε στο ψυγείο για 30 λεπτά, έτσι ώστε να κρυώσει καλά.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μόλις το κρέας κρυώσει προσθέτετε τη φέτα θρυμματισμένη, το θυμάρι, τα αβγά και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 5
Λαδώνετε ένα ταψί φούρνου (30x40εκ.) και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Επαναλαμβάνετε το λάδωμα και στο επόμενο φύλλο, μέχρι να έχετε 4 φύλλα για βάση. Βάζετε στο ταψί τη γέμιση, η οποία πρέπει να είναι αρκετά κρύα για να μην πανιάσει το φύλλο. Σκεπάζετε με 1 φύλλο το οποίο έχετε διπλώσει στη μέση και τελειώνετε με το έκτο φύλλο, το οποίο και τοποθετείτε κανονικά. Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχετε λαδώσει.
Βήμα 6
Χαράζετε την πίτα και ψήνετε στο φούρνο 55 λεπτά με 1 ώρα.