kouramiedes
clock icon
55'

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Υλικά

  • 600γρ. πρόβειο βούτυρο γάλακτος
  • 250γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα (ψημένα ελαφρά στο φούρνο)
  • 1.200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανίλια
  • ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Οι κουραμπιέδες Καβάλας είναι διάσημοι για τη νοστιμιά τους. Φτιάχνουμε λοιπόν, τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, σε συνταγή από το βιβλίο Καβάλας Γεύσεις της Στέλλας Σπανού.

Βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ασπρίσουν.
Αρχίζετε να προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και κατόπιν τη βανίλια. Κλείνετε το μίξερ. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και τελειώνετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οC. Πλάθετε κουραμπιέδες που κόβετε με κουπ κατ σε σχήμα μισοφέγγαρου και τους αραδιάζετε σε επίπεδο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν, τους πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη που ρίχνετε από σουρωτήρι μέχρι να καλυφθούν όλοι.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ασπρίσουν.

Βήμα 2

Αρχίζετε να προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και κατόπιν τη βανίλια. Κλείνετε το μίξερ. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και τελειώνετε το ζύμωμα με το χέρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οC. Πλάθετε κουραμπιέδες που κόβετε με κουπ κατ σε σχήμα μισοφέγγαρου και τους αραδιάζετε σε επίπεδο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 4

Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν, τους πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη που ρίχνετε από σουρωτήρι μέχρι να καλυφθούν όλοι.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή