Αγαπημένη σαρακοστιανή συνταγή, από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Υλικά
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό κουνουπίδι, σε μπουκετάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 4½ φλιτζάνια νερό (ή ζωμό λαχανικών)
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
- ½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε κατά μέρος.Βήμα 2
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο πελτές να αρχίσει ελαφρώς να «πιάνει».Βήμα 3
Ρίχνετε ξανά στο σκεύος το κουνουπίδι, το νερό (ή τον ζωμό), τα μπαχάρια και την κανέλα και ανακατεύετε, ξύνοντας με την κουτάλα τα υπολείμματα του πελτέ από τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν και να ενωθούν με το υγρό.Βήμα 4
Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση και ρίχνετε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου.Βήμα 5
Προσθέτετε τις ελιές, διορθώνετε το αλατοπίπερο (αν χρειάζεται) και μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Τέλος, ρίχνετε τον μαϊντανό, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.Φωτογραφία - Food styling: Παναγιώτης Μπελτζινίτης