Ραγού είναι τρόπος μαγειρέματος και μπορεί να γίνει με κρέας, όσπριο ή κάποιο άλλο υλικό, αρκεί να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά και αρκετή ώρα ώστε να χυλώσει η σάλτσα. Εμείς το φτιάχνουμε με κουνελάκι και το σερβίρουμε με ταλιατέλες σε 2 χρώματα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε το κουνέλι, το πουδράρετε με αλεύρι και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το κρατάτε στην άκρη.
Προσθέτετε στην ίδια κατσαρόλα άλλες 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να περάσουν 1-2 λεπτά, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτετε τη ντομάτα, τα αρωματικά, το ροζ πιπέρι, αλάτι και πιπέρι μαύρο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Προσθέτετε τότε το κουνέλι και το ζωμό, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας. Κατεβάζετε το ραγού από τη φωτιά, βγάζετε τα κλωναράκια των αρωματικών και κρατάτε στην άκρη.
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους, τα σουρώνετε (κρατώντας λίγο από το ζουμί που έβρασαν μήπως χρειαστεί), τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ρίχνετε μέσα στο ραγού.
Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα (αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο από το ζουμί που έβρασαν) και μεταφέρετε το φαγητό σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε το κουνέλι, το πουδράρετε με αλεύρι και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 2
Προσθέτετε στην ίδια κατσαρόλα άλλες 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 3
Δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να περάσουν 1-2 λεπτά, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτετε τη ντομάτα, τα αρωματικά, το ροζ πιπέρι, αλάτι και πιπέρι μαύρο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Βήμα 4
Προσθέτετε τότε το κουνέλι και το ζωμό, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας. Κατεβάζετε το ραγού από τη φωτιά, βγάζετε τα κλωναράκια των αρωματικών και κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 5
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους, τα σουρώνετε (κρατώντας λίγο από το ζουμί που έβρασαν μήπως χρειαστεί), τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ρίχνετε μέσα στο ραγού.
Βήμα 6
Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα (αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο από το ζουμί που έβρασαν) και μεταφέρετε το φαγητό σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και σερβίρετε.