Τι πιο κλασικό και Κυριακάτικο από ένα ωραίο κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες; Η συνταγή του Σωτήρη Ευαγγέλου μοσχοβολάει οικογένεια και θαλπωρή.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ
- 1 κιλό πατάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 λεμόνια
- 1 καλή πρέζα ρίγανη ξερή
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο από το ελαιόλαδο εσωτερικά και εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού και γύρω από αυτό βάζουμε τις πατάτες κομμένες χωρίς φλούδα, κομμένες σε χοντρές φέτες (κυδωνάτες).
Βήμα 2
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετάκια και το ρίχνουμε στις πατάτες. Στύβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε τον χυμό τους στις πατάτες και στο κοτόπουλο. Τις λεμονόκουπες τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε και αυτές ανάμεσα στις πατάτες.
Βήμα 3
Περιχύνουμε όλο το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό στη μία άκρη του ταψιού (χωρίς να βρέξουμε το κοτόπουλο ή τις πατάτες), το καλύπτουμε με λαδόκολλα (που έχουμε πρώτα βρέξει και στύψει) και με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 1 ώρα και 15΄.
Βήμα 4
Πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το αφήνουμε για άλλα 5΄-10΄ ή μέχρι να ροδίσει ωραία.
Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M