kotopoulo-gemisto
clock icon
1:30'

Κοτόπουλο γεμιστό με μυρωδικά και πανσέτα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1 1/2 κιλό)
  • 100γρ. πανσέτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Το γνωστό ως “Pollo in porchetta”, είναι από τα αγαπημένα πιάτα της Τοσκάνης και είναι πραγματικά το κάτι άλλο! Το μυστικό της ξεχωριστής του γεύσης είναι η γέμισή του με μυρωδικά και πανσέτα που διαχέουν στο πουλερικό κατά το ψήσιμο όλα τους τα αρώματα με αποτέλεσμα ένα πραγματικά γευστικό πιάτο.

Πλένετε το κοτόπουλο μέσα και έξω και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.
Αναμειγνύετε την πανσέτα με όλα τα μυρωδικά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα απλώνετε στην κοιλότητα του κοτόπουλου. Στη συνέχεια ράβετε με κλωστή και βελόνα το άνοιγμα της κοιλιάς.
Ρίχνετε σε ταψί τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, τοποθετείτε το κοτόπουλο, το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ραντίζετε με αλάτι και πιπέρι. Το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή όσο χρειαστεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε ζεστό και το συνοδεύετε με πράσινη δροσερή σαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε το κοτόπουλο μέσα και έξω και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Αναμειγνύετε την πανσέτα με όλα τα μυρωδικά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα απλώνετε στην κοιλότητα του κοτόπουλου. Στη συνέχεια ράβετε με κλωστή και βελόνα το άνοιγμα της κοιλιάς.

Βήμα 3

Ρίχνετε σε ταψί τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, τοποθετείτε το κοτόπουλο, το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ραντίζετε με αλάτι και πιπέρι. Το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή όσο χρειαστεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε ζεστό και το συνοδεύετε με πράσινη δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey