Kotopoulo-lemonato-fournou_210223_0855
clock icon
0'

Κοτόπουλο φούρνου λεμονάτο με γλυκοπατάτα και σελινόριζα

Υλικά

    Μερίδες: 2-4

  • ½ ή 1 κοτόπουλο (ανάλογα αν είστε 2 ή 4 άτομα)
  • 1 ή 2 πορτοκαλί γλυκοπατάτες, κομμένες σαν χοντρές πατάτες τηγανητές
  • ½ ή ολόκληρη σελινόριζα, κομμένη σαν χοντρές πατάτες τηγανητές
  • 5 ή 10 νέες πατατούλες με τη φλούδα τους, κομμένες στη μέση
  • 1-1½ λεμόνι, τον χυμό
  • 100 ml. λευκό κρασί
  • 100 ml. ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Προαιρετικά

  • 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου

Μια πανεύκολη, καθημερινή συνταγή για λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο που συνοδεύεται από ένα πολύ νόστιμο και υγεινό συνδυασμό γλυκοπατάτας, σελινόριζας και μικρών, νέων πατατών.

Προετοιμάζετε τα υλικά στο ταψί: Βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση με αέρα στους 180°C. Καθαρίζετε και κόβετε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα, κόβετε τις πατάτες και στίβετε το λεμόνι. Είτε κάνετε μισό κοτόπουλο, είτε ολόκληρο, το κόβετε στη μέση με ψαλίδι και μαχαίρι (ή ως εξυπνότεροι από μένα, το έχετε ζητήσει έτσι από το κρεοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ) για να ψηθεί πιο γρήγορα και πιο σωστά.

Μεταφέρετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί, βάζετε τα κοτόπουλα με την εσωτερική πλευρά από πάνω, ρίχνετε λεμόνι, αλατοπίπερο, κρασί, τα μυρωδικά και τέλος το ελαιόλαδο.

Ψήνετε το κοτόπουλο: Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180°C. Στη μισή ώρα βγάζετε το ταψί, γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την άλλη, δηλαδή με τη πέτσα προς τα πάνω, ώστε τελικά να βγει τραγανή και ανακατεύετε τα λαχανικά. Το ξαναβάζετε στο φούρνο, να ψηθεί για άλλη μισή ώρα και είναι έτοιμο.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε τα υλικά στο ταψί: Βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση με αέρα στους 180°C. Καθαρίζετε και κόβετε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα, κόβετε τις πατάτες και στίβετε το λεμόνι. Είτε κάνετε μισό κοτόπουλο, είτε ολόκληρο, το κόβετε στη μέση με ψαλίδι και μαχαίρι (ή ως εξυπνότεροι από μένα, το έχετε ζητήσει έτσι από το κρεοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ) για να ψηθεί πιο γρήγορα και πιο σωστά.

Βήμα 2

Μεταφέρετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί, βάζετε τα κοτόπουλα με την εσωτερική πλευρά από πάνω, ρίχνετε λεμόνι, αλατοπίπερο, κρασί, τα μυρωδικά και τέλος το ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Ψήνετε το κοτόπουλο: Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180°C. Στη μισή ώρα βγάζετε το ταψί, γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την άλλη, δηλαδή με τη πέτσα προς τα πάνω, ώστε τελικά να βγει τραγανή και ανακατεύετε τα λαχανικά. Το ξαναβάζετε στο φούρνο, να ψηθεί για άλλη μισή ώρα και είναι έτοιμο.