Ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές (μαζί με τους ντοματοκεφτέδες και τους μελιτζανοκεφτέδες) ταιριάζει τέλεια με ένα καραφάκι ούζο ή τσίπουρο.
Υλικά
- 600γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
- 1 πατάτα ωμή καθαρισμένη και τριμμένη στον τρίφτη
- 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό
- 200γρ. φέτα λιωμένη
- αλεύρι όσο τραβήξει
- λάδι για τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι
- 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1/2 - 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 μικρό καρότο ξυσμένο
- 1 μικρή ζουμερή ντομάτα ξυσμένη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
- 1 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Για το τζατζίκι καρότου
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα στραγγίζετε όσο μπορείτε με το χέρι. Πετάτε τα ζουμιά του από το μπολ και προσθέτετε μέσα το τριμμένο καρότο, την πατάτα, το δυόσμο, το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Βήμα 2
Προσθέτετε τη φέτα, τη ρίγανη και το μαϊντανό. Πασπαλίζετε σιγά σιγά αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Τον αφήνετε σκεπασμένο εκτός ψυγείου για 1 ώρα τουλάχιστον. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε το τζατζίκι.
Βήμα 3
Σε ένα μπολ αδειάζετε το γιαούρτι και το ξυσμένο καρότο. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το λιωμένο σκόρδο. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνετε την ντομάτα, το ξίδι και τον άνηθο. Αλατίζετε δοκιμάζοντας για να το κάνετε λιγάκι πικάντικο. Φυλάτε τη σάλτσα στο ψυγείο.
Βήμα 4
Ζεσταίνετε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, βγάζετε το χυλό από το ψυγείο και με τη βοήθεια δύο κουταλιών ρίχνετε χυλό στο ζεστό λάδι. Μόλις ροδοκοκκινίσουν οι κουταλιές του χυλού από τη μια μεριά τις αναποδογυρίζετε να τηγανιστούν και από την άλλη. Οι κολοκυθοκεφτέδες σας θα έχουν ακανόνιστο σχήμα. Μην ανησυχείτε θα είναι νοστιμότατοι. Τους σερβίρετε συνοδεύοντας με το τζατζίκι που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb