kritsanista-thganita-kolokythakia1_small
clock icon
45'

Κολοκυθάκια και ανθοί τηγανητοί με κουρκούτι μπύρας

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 300 γρ. κολοκυθάκια και κολοκυθανθοί
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτάκι μπίρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σχεδόν παγωμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 200 ml κλασικό (ραφινέ) ελαιόλαδο, ιδανικό για τηγάνισμα
  • αλάτι

Κλασικός αγαπημένος μεζές σε ελληνικά σπίτια και ταβέρνες, συνοδεύεται απαραιτήτως από τζατζίκι ή έστω, ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού.

Η συγκεκριμένη συνταγή έχει αφενός ιδιαίτερα τραγανό αποτέλεσμα χάρη στη – σε δυο στάδια – κάλυψη των κολοκυθιών με κουρκούτι και αλεύρι πριν το τηγάνισμα και αφετέρου γευστική ένταση καθώς αφυγραίνουμε τα κολοκύθια με αλάτι για να πυκνώσει η γεύση τους, ενώ παράλληλα η φυσική γλύκα τους ενισχύεται από λίγη ζάχαρη.

Προετοιμάζετε τα κολοκυθάκια: Tα καθαρίζετε και τα κόβετε σε λεπτές εγκάρσιες φέτες πάχους 4-6 χιλιοστών (στρογγυλά). Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι μαζί με όσους κολοκυθανθούς έχετε και πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι πάνω απ’ το νεροχύτη. Τα αφήνετε εκεί από μισή ώρα ως 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν, να πυκνώσει η γεύση τους.

Κάνετε το κουρκούτι: Ένα τέταρτο πριν χρειαστεί να τα σερβίρετε, παίρνετε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνετε σταδιακά λίγο πάνω από μισό κουτάκι μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζετε απλώς αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και ανακατεύετε.

Tηγάνισμα εν σειρά: Βάζετε το ραφινέ ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή ένταση. Μέχρι να κάψει, αρχίζετε να βουτάτε ένα ένα τα κολοκυθάκια και τους ανθούς πρώτα στον χυλό να πάρουν πάνω τους λίγο κουρκούτι και αμέσως μετά, τα αλευρώνετε στο δεύτερο μπολ. Τα ρίχνετε ένα ένα μέσα στο καυτό λάδι και ακολουθείτε τη διαδικασία σε σειρά μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Σε 3-4 λεπτά τα γυρνάτε απ’ την ανάποδη και σε άλλα 2 λεπτά τα αποσύρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, με τη σειρά που τα βάλατε. Επαναλαμβάνετε σειριακά μέχρι να ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη κουρκούτι, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο της μπίρας και λίγο απ’ το αλεύρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε τα κολοκυθάκια: Tα καθαρίζετε και τα κόβετε σε λεπτές εγκάρσιες φέτες πάχους 4-6 χιλιοστών (στρογγυλά). Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι μαζί με όσους κολοκυθανθούς έχετε και πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι πάνω απ’ το νεροχύτη. Τα αφήνετε εκεί από μισή ώρα ως 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν, να πυκνώσει η γεύση τους.

Βήμα 2

Κάνετε το κουρκούτι: Ένα τέταρτο πριν χρειαστεί να τα σερβίρετε, παίρνετε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνετε σταδιακά λίγο πάνω από μισό κουτάκι μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζετε απλώς αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Tηγάνισμα εν σειρά: Βάζετε το ραφινέ ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή ένταση. Μέχρι να κάψει, αρχίζετε να βουτάτε ένα ένα τα κολοκυθάκια και τους ανθούς πρώτα στον χυλό να πάρουν πάνω τους λίγο κουρκούτι και αμέσως μετά, τα αλευρώνετε στο δεύτερο μπολ. Τα ρίχνετε ένα ένα μέσα στο καυτό λάδι και ακολουθείτε τη διαδικασία σε σειρά μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Σε 3-4 λεπτά τα γυρνάτε απ’ την ανάποδη και σε άλλα 2 λεπτά τα αποσύρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, με τη σειρά που τα βάλατε. Επαναλαμβάνετε σειριακά μέχρι να ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη κουρκούτι, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο της μπίρας και λίγο απ’ το αλεύρι.