olive-kerasopites
clock icon
1:20'

Κερασόπιτα με τραγανή ζύμη

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 200γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο Δράμας Νώμα  
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • ¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κουτ. του γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα  
  • 10 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κεράσια ώριμα, σφιχτά, χωρίς κουκούτσια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • ¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • Για το άλειμμα και το πασπάλισμα

  • 1 κρόκο φρέσκου αυγού βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος Milbona  
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Μία λαχταριστή κερασόπιτα για να συνοδέψετε το καφέ σας τα καλοκαιρινά απογεύματα.

Για τη ζύμη: Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα κομματάκια του βούτυρου και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πάρετε μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη. Τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κεράσια, τη ζάχαρη και το λικέρ και ανακατεύετε απαλά. Βάζετε το κορνφλάουρ στο νερό, το ανακατεύετε και το ρίχνετε στο τηγάνι. Αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγετε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό φύλλο. Με αυτό στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας σας. Αν περισσεύει φύλλο στα πλαϊνά, το κόβετε. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανοίγετε το δεύτερο, μικρότερο φύλλο και με αυτό σκεπάζετε τη γέμιση, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας να ενωθούν οι άκρες των δύο ψύλλων ζύμης.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τον κρόκο αβγού με την κρέμα γάλακτος και αλείφετε την επιφάνεια της κερασόπιτας. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και χαράζετε.

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 40 λεπτά και κατόπιν ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι η πίτα να ροδοκοκκινήσει.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα κομματάκια του βούτυρου και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πάρετε μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη. Τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κεράσια, τη ζάχαρη και το λικέρ και ανακατεύετε απαλά. Βάζετε το κορνφλάουρ στο νερό, το ανακατεύετε και το ρίχνετε στο τηγάνι. Αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 3

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγετε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό φύλλο. Με αυτό στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας σας. Αν περισσεύει φύλλο στα πλαϊνά, το κόβετε. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανοίγετε το δεύτερο, μικρότερο φύλλο και με αυτό σκεπάζετε τη γέμιση, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας να ενωθούν οι άκρες των δύο ψύλλων ζύμης.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τον κρόκο αβγού με την κρέμα γάλακτος και αλείφετε την επιφάνεια της κερασόπιτας. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και χαράζετε.

Βήμα 5

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 40 λεπτά και κατόπιν ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι η πίτα να ροδοκοκκινήσει.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή