Νόστιμα γλυκάκια, γαλλικής προέλευσης, τα « financier» είναι μικρά κεκάκια, ελαφρώς υγρά, που μοιάζουν πολύ με το κλασικό κέικ και συνήθως περιέχουν αμύγδαλα ή πούδρα αμυγδάλου. Εδώ φτιάχνουμε μια ωραία παραλλαγή με πορτοκάλι.
Υλικά
- 6 ασπράδια αβγών (90γρ.)
- 45γρ. αλεύρι μαλακό
- 65γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 24γρ. μέλι
- 220γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 200γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
- 100γρ. γλυκό πορτοκάλι σε μικρά κυβάκια
Tips
- Ιδανικά μπορείτε να συνοδεύσετε τα financier με κάποιο είδος πραλίνας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να βράσει για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πιάσει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά σουρώνετε από την επιφάνεια τα στερεά στοιχεία που έχουν μείνει και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Βήμα 2
Σε ένα άλλο σκεύος βάζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι, την πούδρα αμυγδάλου, τα ασπράδια. Προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε με σύρμα. Η ζύμη σας θα σφίξει αρκετά. Μόλις τα υλικά σας ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το γλυκό πορτοκάλι σε μικρά κυβάκια και ανακατεύετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).Βήμα 3
Μόλις βγάλετε τα financier από το φούρνο, τα βγάζετε από τις φόρμες πριν κρυώσουν εντελώς για να μην νοτίσουν.Φωτογραφία- Food Styling: Αντωνία Κατή