clock icon
1:10'

Κέικ βανίλιας, η βασική συνταγή

Υλικά

  • 250ml γάλα
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 4 αβγά
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ. ζάχαρη

Το πιο απλό κέικ είναι και η βασική συνταγή για να μάθεις να φτιάχνεις κέικ, αλλά και το αγαπημένο κέικ των παιδιών. Βάλε ποδιά και πιάσε το μίξερ. Τα υπόλοιπα θα στα πούμε εμείς.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς. Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτετε σταδιακά και τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια με δυνατή ταχύτητα για 2-3 περίπου λεπτά.
Ρίχνετε 1-1 τα αβγά και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Χαμηλώνετε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα.
Τέλος, προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Ρίχνετε το μίγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς. Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει.

Βήμα 2

Προσθέτετε σταδιακά και τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια με δυνατή ταχύτητα για 2-3 περίπου λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνετε 1-1 τα αβγά και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4

Χαμηλώνετε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα.

Βήμα 5

Τέλος, προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.

Βήμα 6

Ρίχνετε το μίγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο