keftedes-me-melitzanes
clock icon
1:10'

Κεφτεδάκια με μελιτζάνες στο φούρνο

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)
  • 2 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένες, καλά στυμμένες
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 αβγό
  • φύλλα από 4-5 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τις μελιτζάνες

  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό, ξηρό
  • ¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
  • 300γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • φέτα θρυμματισμένη, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα κεφτεδάκια σε μία ακόμα λαχταριστή εκδοχή τους.

Για τους κεφτέδες: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βρέχοντας τακτικά τα χέρια σας ζυμώνετε για 6-8 λεπτά. Πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα αφήνετε στην άκρη.
Για τις μελιτζάνες: Τις κόβετε σε κομμάτια, περίπου στο μέγεθος που έχουν και τα κεφτεδάκια. Αλατίζετε και αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Ξεπλένετε καλά από το αλάτι και στύβετε.
Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σκουπίζετε το τηγάνι με χαρτί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για 5-6 λεπτά και προσθέτετε τις μελιτζάνες. Ανακατεύετε και αδειάζετε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.
Σκορπίζετε μέσα τα κεφτεδάκια και ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με θρυμματισμένη φέτα.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση. Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studiom.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τους κεφτέδες: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βρέχοντας τακτικά τα χέρια σας ζυμώνετε για 6-8 λεπτά. Πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Για τις μελιτζάνες: Τις κόβετε σε κομμάτια, περίπου στο μέγεθος που έχουν και τα κεφτεδάκια. Αλατίζετε και αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Ξεπλένετε καλά από το αλάτι και στύβετε.

Βήμα 3

Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σκουπίζετε το τηγάνι με χαρτί.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για 5-6 λεπτά και προσθέτετε τις μελιτζάνες. Ανακατεύετε και αδειάζετε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.

Βήμα 5

Σκορπίζετε μέσα τα κεφτεδάκια και ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με θρυμματισμένη φέτα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση. Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studiom.gr