Aubergine kebabswith charredonion salsa skewers
clock icon
30'

Πικάντικα σουβλάκια μελιτζάνας

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους ½ εκ.
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
  • 2 κουτ. σούπας κύμινο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας πουλ μπιμπέρ, σε νιφάδες (aleppo pepper)*
  • 1 κουτ. σούπας σουμάκ
  • 6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα

  • κουσκούς έτοιμο βρασμένο αναμειγμένο με ψιλοκομμένα μυρωδικά (π.χ. μέντα, δυόσμο ή κόλιανδρο)
  • γιαούρτι στραγγιστό αναμιγμένο με αλάτι

Tips

  • Το πουλ μπιμπέρ ή αλλιώς τούρκικο πιπέρι, έχει πιο ήπια γεύση από την κλασική καυτερή πιπεριά και ελαφρώς γλυκιά. Αντικαθιστά το μπούκοβο. Θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών, όπως στο Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, Αθήνα.

Αυτό το σπιτικό σουβλάκι με μελιτζάνες απογειώνεται γευστικά με τα αρωματικά μπαχαρικά που έχει η συνταγή.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας.

Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με 1 μεγάλη κουτ. σούπας αλάτι. Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι για 30΄. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στεγνώνουμε ταμποναριστά σε χαρτί κουζίνας.

Αναμειγνύουμε το πετιμέζι ροδιού, το κύμινο, την κανέλα, το πουλ μπίμπερ, το σουμάκ και το ελαιόλαδο και φτιάχνουμε μια πάστα. Αλείφουμε με το μείγμα τις φέτες μελιτζάνας και τις περνάμε από καλαμάκια για σουβλάκια σαν ακορντεόν.

Τις ψήνουμε για 15΄-20΄ γυρίζοντάς τες ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα. Συνοδεύουμε με κουσκούς και γιαούρτι.

Φωτογραφία:  Stuart Ovenden

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας.

Βήμα 2

Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με 1 μεγάλη κουτ. σούπας αλάτι. Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι για 30΄. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στεγνώνουμε ταμποναριστά σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3

Αναμειγνύουμε το πετιμέζι ροδιού, το κύμινο, την κανέλα, το πουλ μπίμπερ, το σουμάκ και το ελαιόλαδο και φτιάχνουμε μια πάστα. Αλείφουμε με το μείγμα τις φέτες μελιτζάνας και τις περνάμε από καλαμάκια για σουβλάκια σαν ακορντεόν.

Βήμα 4

Τις ψήνουμε για 15΄-20΄ γυρίζοντάς τες ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα. Συνοδεύουμε με κουσκούς και γιαούρτι.

Φωτογραφία:  Stuart Ovenden