Αυτή η παραδοσιακή συνταγή με τα κάστανα μαγειρεμένα σαν στιφάδο είναι ιδανική για τα κυριακάτικα και εορταστικά τραπέζια του χειμώνα.
Υλικά
- 500 γρ. κρεμμύδια κοκκάρια
- 500 γρ. κάστανα (καθαρισμένα)
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
- 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 δαφνόφυλλα
- 100 ml ζωμό λαχανικών
- 1 πορτοκάλι, τις φλούδες (χωρίς το λευκό μέρος)
- αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό βάζουμε τα κοκκάρια και τα αφήνουμε για 20΄. Έπειτα καθαρίζουμε τη φλούδα τους. Στο μεταξύ, χαράζουμε τα κάστανα στην κυρτή πλευρά και τα βράζουμε σε νερό που κοχλάζει για 15΄. Τα σουρώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε ζεστά.
Βήμα 2
Σε μια πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κοκκάρια για 6΄-7΄. Προσθέτουμε τα κάστανα, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, τους κόκκους πιπέρι, τον μαραθόσπορο και σβήνουμε πρώτα με το ξίδι και έπειτα με το κόκκινο κρασί.
Βήμα 3
Προσθέτουμε την πάπρικα, το μέλι, τα δαφνόφυλλα και τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20΄ με κλειστό το καπάκι να χυλώσει. Προς το τέλος ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκάλι και ελέγχουμε το αλάτι. Σερβίρουμε αμέσως.
Βήμα 4
Πώς ξεφλουδίζουμε εύκολα τα κάστανα στον φούρνο μικροκυμάτων
Πλένουμε τα κάστανα, τα σκουπίζουμε καλά και τα χαράσσουμε σταυρωτά στην κυρτή πλευρά τους με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι. Κατόπιν, τα βάζουμε σε μπολ ή πιάτο στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Αν δεν ανοίξουν όλα, τα αφήνουμε για λίγο ακόμα, αφαιρώντας πρώτα όσα έχουν ανοίξει. Κατόπιν, όσο είναι ζεστά και μπορούμε να τα διαχειριστούμε, τα ξεφλουδίζουμε εύκολα.