Εύκολο και νόστιμο ορεκτικό, ό,τι πρέπει για μια μάζωξη με φίλους για κρασάκι και κουβέντα…
Υλικά
- 1 φραντζόλα χωριάτικο ψωμί μπαγιάτικο
- 400γρ. φάβα Σαντορίνης
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 5 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για την κάππαρη
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη φάβα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το τριμμένο κρεμμύδι. Τα ζεσταίνετε ελαφρά χωρίς να αφήσετε να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Ρίχνετε μέσα τη φάβα. Ανακατεύετε ελαφρά να γυαλίσει η φάβα και προσθέτετε νερό τόσο να σκεπαστεί η φάβα στην κατσαρόλα και να είναι δυο δάχτυλα πιο πάνω από τη στάθμη της. Αλατίζετε ελαφρά και αφήνετε το μίγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου και μέχρι να λιώσει η φάβα και να γίνει βελούδινη. Αν χρειάζεται, προσθέτετε νερό. Στο τέλος, αν θέλετε, την περνάτε από το μπλέντερ για να γίνει ομοιογενής. Την αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας πού και πού.Βήμα 2
Ξεπλένετε την κάππαρη από την άλμη με άφθονο κρύο νερό, τη βάζετε σε ένα μικρό μπολάκι και την περιχύνετε με το λάδι.Βήμα 3
Κόβετε το ψωμάκι σε λεπτές φέτες, τις φρυγανίζετε ελαφρά σε προθερμασμένο φούρνο με το γκριλ ανοιχτό ίσα ίσα να ροδοκοκκινίσουν και τις αλείφετε με τη βελούδινη φάβα.Βήμα 4
Από πάνω σκορπάτε μερικά κουμπιά κάππαρης και ελάχιστο λαδάκι. Σερβίρετε τα ψωμάκια σε δίσκο και τα συνοδεύετε με λίγο τσίπουρο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb