Τα χανιώτικα καλτσούνια μεταμορφώθηκαν σε τρίγωνα και παντρευτήκαν μια από τις πιο κλασικές γεύσεις της πολιτείας του Jalisco στο Μεξικό. Τα χανιώτικα αβοκάντο, μαζί με τον μάραθο μας δίνουν μια κρητική εξωτική γεύση!
Υλικά
- 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, σε κύβους 2 εκ.
- 250 γρ. τομάτα (μόνο το εξωτερικό τμήμα) κομμένο σε μικρούς κύβους 2 εκ.
- 70 γρ. κρεμμύδι σε μικρούς κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 40 γρ. πράσινες ελιές σε ροδέλες
- 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 130 ml νερό
- 70 ml ελαιόλαδο
- 15 ml ρακή
- λίγο αλάτι
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (υπολογίστε και λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων)
- 200 γρ. ψίχα από ώριμο αβοκάντο
- 20 γρ. πιπεριά Jalapeno χωρίς σπόρους και εσωτερική βλέννα (άσπρο εσωτερικό μέρος)
- 15 γρ. μάραθο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- λίγο μαυροκούκι
- αλάτι, πιπέρι
Για την γέμιση
Για την ζύμη
Για την σάλτσα αβοκάντο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την γέμιση: Σε τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε πρώτα το κρεμμυδι, με το σκόρδο, στην συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί προσθέτουμε τις τομάτες και τις ελιές.Βήμα 2
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλατοπιπερὠνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Σουρώνουμε τα πολλά υγρά, αν υπάρχουν.Βήμα 3
Για την σάλτσα αβοκάντο: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά εκτός από το μαυροκουκι σε μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.Βήμα 4
Για τα καλτσούνια: Ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά υλικά για τη ζύμη και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.Βήμα 5
Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και κόβουμε δίσκους με διάμετρο περίπου 12 εκατοστἀ. Βάζουμε περίπου 40 γρ. γέμισης στο κέντρο κάθε φύλλου και κλείνουμε σε τρίγωνα, βρέχοντας με ελάχιστο νερό της άκρες με τα δάχτυλα μας για να κολλήσουν.Βήμα 6
Ψήνουμε τα καλτσούνια σε τηγάνι, χωρίς λάδι και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με τη σάλτσα αβοκάντο και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος