Η ονομασία αυτής της ναπολιτάνικης σπεσιαλιτέ σημαίνει στην κυριολεξία «μπατζάκι». Πρόκειται για μια αφράτη και λαχταριστή σκεπαστή πίτσα, η οποία ξεχειλίζει τυρί και υπόσχεται μεγάλα χαμόγελα μεταξύ μικρών και μεγάλων.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Σε ένα μπολ βάζετε τη μοτσαρέλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζετε τη ζύμη σε ένα ταψί πίτσας ή την απλώνετε σε μεγάλο ταψί που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τη γέμιση στο ένα μισό της ζύμης αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες και απλώνετε τις φέτες του σαλαμιού πάνω από τη γέμιση.
Περνάτε τις άκρες της ζύμης με λίγο νερό και φέρνετε τη ζύμη που έχει μείνει χωρίς γέμιση, πάνω από το τμήμα με τη γέμιση, κλείνοντας την πίτσα. Σφραγίζετε τις άκρες διπλώνοντας και πατώντας τες λίγο.
Ψήνετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το καλτσόνε και από τις δύο πλευρές.
Βγάζετε το καλτσόνε από το φούρνο και το αλείφετε με λίγο λάδι πριν το σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Σε ένα μπολ βάζετε τη μοτσαρέλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 2
Βάζετε τη ζύμη σε ένα ταψί πίτσας ή την απλώνετε σε μεγάλο ταψί που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τη γέμιση στο ένα μισό της ζύμης αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες και απλώνετε τις φέτες του σαλαμιού πάνω από τη γέμιση.
Βήμα 3
Περνάτε τις άκρες της ζύμης με λίγο νερό και φέρνετε τη ζύμη που έχει μείνει χωρίς γέμιση, πάνω από το τμήμα με τη γέμιση, κλείνοντας την πίτσα. Σφραγίζετε τις άκρες διπλώνοντας και πατώντας τες λίγο.
Βήμα 4
Ψήνετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το καλτσόνε και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 5
Βγάζετε το καλτσόνε από το φούρνο και το αλείφετε με λίγο λάδι πριν το σερβίρετε.