Αν σου αρέσει η ταϊλανδέζικη κουζίνα θα αγαπήσεις αυτή τη σούπα με γαρίδες ή κοτόπουλο και γάλα καρύδας. Είναι ένα και ένα για να δώσεις ethnic νότα στο τραπέζι σου.
Υλικά
- 400γρ. γαρίδες καθαρισμένες ή 400γρ. βρασμένο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, σε ψιλάκομματάκια
- 200γρ. αποξηραμένα μανιτάρια shiitake μουλιασμένα ή φρέσκα, σε φετούλες
- 1 κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, μόνο το πράσινο μέρος
- 2-3 φύλλα λάιμ
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, σε φυλλαράκια
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη ή απλή
- 2 κύβους ζωμό κότας ή 1 λίτρο ζωμό από φρέσκο κοτόπουλο
- χυμό από 1 λάιμ
- 1 κουτ. σούπας fish sauce
- 1 συσκευασία γάλα καρύδας
- 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 1 κουτ. σούπας πάστα κάρι
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο φρέσκο
- 1 κόκκινο φρέσκο τσίλι ψιλοκομμένο
- 1 σιτρονέλα πολύ ψιλοκομμένη
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αν κάνετε τη σούπα με γαρίδες, ζεσταίνετε πολύ καλά το γουόκ ή την κατσαρόλα, προσθέτετε το λάδι και τις γαριδούλες με ελάχιστο αλάτι. Σοτάρετε τις γαρίδες για 1 λεπτό από όλες τις πλευρές και μόλις αλλάξουν χρώμα τις βγάζετε στην άκρη. Την ίδια διαδικασία ακολουθείτε και αν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο.Βήμα 2
Ρίχνετε στο γουόκ ή την κατσαρόλα το κάρι, το τζίντζερ, το τσίλι και τη σιτρονέλα και ανακατεύετε για 1 λεπτό.Βήμα 3
Προσθέτετε το ζωμό, τη ζάχαρη, τα φύλλα λάιμ και τη fish sauce και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το ζωμό να πάρει βράση. Προσθέτετε το γάλα καρύδας και τα μανιτάρια, τα αφήνετε να βράσουν για 2 λεπτά.Βήμα 4
Ρίχνετε τις γαρίδες ή το κοτόπουλο, κατεβάζετε από τη φωτιά και τελειώνετε με τον φρέσκο κόλιανδρο, το χυμό λάιμ και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb