Το γλυκόξινο κόκκινο λάχανο είναι μια εύκολη συνταγή για συνοδευτικό, με εντυπωσιακά νόστιμο αποτέλεσμα, ιδανικό για να συνοδέψει συνταγές με ψητά κρεατικά, αλλαντικά ή πουλερικά.
Υλικά
- 1 μεσαίο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο (ιδανικά σε «μαντολίνο»)
- 25 γρ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 μήλο καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη
- 4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ζελέ φραγκοστάφυλου (redcurrant jelly) αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή μέλι
- 100 ml νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες: 8
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια ένταση για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το φραγκοστάφυλο.
Βήμα 2
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Μόλις πάρει βράση, βάζετε το καπάκι και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως.
Βήμα 3
Τότε προσθέτετε το ζελέ φραγκοστάφυλου και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.