glyko-mikri
clock icon
25'

Γλυκό με γιαρμάδες και μπισκοτίνια αμυγδάλου

Υλικά

  • 6 μέτριοι γιαρμάδες
  • 6 μπισκότα amaretti
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί αρωματικό
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • ½ κιλό παγωτό βανίλια
  • 150γρ. μαρμελάδα φράουλα

Ένα δροσερό, καλοκαιρινό trifle με παγωτό, μπισκότα amaretti και καραμελωμένους γιαρμάδες, που σερβίρετε ως επιδόρπιο σε γιορτινά καλέσματα.

Ξεφλουδίζετε τους γιαρμάδες, τους κόβετε στη μέση και βγάζετε το κουκούτσι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τους γιαρμάδες.
Τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τους γυρίζετε δύο τρεις φορές μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνετε μέσα το λευκό κρασί μαζί με τη βανίλια. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνει ελάχιστη σάλτσα. Τους αφήνετε να κρυώσουν.
Παίρνετε 6 μεγάλα ανοικτά ποτήρια σαμπάνιας και ρίχνετε μέσα στο καθένα ένα μπισκότο. Χτυπάτε στο μίξερ τη μαρμελάδα μαζί με το μπράντι και μία κουταλιά νερό. Ρίχνετε μία κουτ. γλυκού από τη σάλτσα φράουλα πάνω στα μπισκότα. Σερβίρετε από πάνω μια μπάλα παγωτού, προσθέτετε δύο κομμάτια γιαρμάδες δεξιά και αριστερά του παγωτού και μοιράζετε την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας από πάνω.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε τους γιαρμάδες, τους κόβετε στη μέση και βγάζετε το κουκούτσι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τους γιαρμάδες.

Βήμα 2

Τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τους γυρίζετε δύο τρεις φορές μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνετε μέσα το λευκό κρασί μαζί με τη βανίλια. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνει ελάχιστη σάλτσα. Τους αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Παίρνετε 6 μεγάλα ανοικτά ποτήρια σαμπάνιας και ρίχνετε μέσα στο καθένα ένα μπισκότο. Χτυπάτε στο μίξερ τη μαρμελάδα μαζί με το μπράντι και μία κουταλιά νερό. Ρίχνετε μία κουτ. γλυκού από τη σάλτσα φράουλα πάνω στα μπισκότα. Σερβίρετε από πάνω μια μπάλα παγωτού, προσθέτετε δύο κομμάτια γιαρμάδες δεξιά και αριστερά του παγωτού και μοιράζετε την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας από πάνω.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey