glyko koytalioy syka-anoigma

Υλικά

  • Μερίδες: 800 γρ.
  • 150 γρ. μέλι
  • 500 ml νερό
  • 300 γρ. ξερά σύκα (όσο πιο μικρά μπορούμε)
  • 4-5 γαρίφαλα

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς προτείνει ένα γλυκό του κουταλιού όχι με φρέσκα αλλά με ξερά σύκα, που μπορούμε να το φτιάξουμε κάθε εποχή. 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με το νερό και όταν αρχίσει να βράζει και το μέλι διαλυθεί ρίχνουμε τα σύκα μαζί με τα γαρίφαλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20΄ έως ότου γίνει ένα παχύ σιρόπι. Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Για την αποστείρωση των βάζων:  Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μία πετσέτα και τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στον φούρνο 100°C για 15΄. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό όταν και τα δύο είναι ακόμη ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, δηλαδή το καπάκι να είναι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με το νερό και όταν αρχίσει να βράζει και το μέλι διαλυθεί ρίχνουμε τα σύκα μαζί με τα γαρίφαλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20΄ έως ότου γίνει ένα παχύ σιρόπι. Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Βήμα 2

Για την αποστείρωση των βάζων:  Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μία πετσέτα και τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στον φούρνο 100°C για 15΄. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό όταν και τα δύο είναι ακόμη ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, δηλαδή το καπάκι να είναι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης