Οι ρίζες είναι τα ιδανικά συνοδευτικά για το πλάι γιατί αναβαθμίζουν τα πιάτα τόσο σε χρώμα και γεύση, όσο και σε θρεπτική αξία.
Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 600-700 γρ.), κομμένο σε μπουκετάκια
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου ελαφρώς κοπανισμένους
- ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τα κομμένα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 2
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου), το βαλσαμικό ξίδι, το θυμάρι (ή το δεντρολίβανο), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 3
Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τα λαχανικά ομοιόμορφα στο ταψί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35΄-45΄, ανακατεύοντάς τα στα μισά του ψησίματος.
Βήμα 4
Τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά. Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα φρέσκα μυρωδικά από πάνω για έξτρα άρωμα.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography