giaourti arwmatismeno me lemoni mazi me komposta fraoula
clock icon
2:40'

Γιαούρτι αρωματισμένο με λεμόνι μαζί με κομπόστα φράουλα

Υλικά

  • 600γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • Για την κομπόστα φράουλα

  • 600γρ. φράουλες ολόκληρες, καθαρισμένες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1½ νεροπότηρο νερό βραστό

Tips

  • Αναμιγνύετε το ξύσμα λεμονιού με λίγη από τη ζάχαρη και το αφήνετε να ωριμάσει τουλάχιστον για 1 ώρα. Έτσι, τα αιθέρια έλαιά του θα απελευθερωθούν και θα μοσχομυρίσει το γιαούρτι.
  • Αν δεν υπάρχουν φράουλες, μπορείτε να κάνετε την κομπόστα με ξεφλουδισμένες φέτες πορτοκάλι, με αχλάδι που θα αρωματίσετε με λίγο κρασί ακόμα και με μπαλάκια από πεπόνι, αχνισμένα σε γλυκό κρασί από τη Σάμο.

Μετά από ένα εξαιρετικό φαγητό ταιριάζει κάτι δροσερό, κάτι ανάλαφρο, κάτι που δε θα επιβαρύνει περαιτέρω. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη για ένα τέτοιο γλυκό, αρκεί να το πλημμυρίσουμε με αρώματα.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και το ανακατεύετε με λίγη από τη ζάχαρη ώσπου να «λασπώσει». Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει τουλάχιστον για 1-2 ώρες, ώστε το ξύσμα να βγάλει όλα του τα αιθέρια έλαια και να ποτίσει με το άρωμά του το γλυκό σας.
Όταν περάσουν οι 2 ώρες, ρίχνετε μέσα στο ξύσμα και το σφηνάκι του λιμοντσέλο. Αδειάζετε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ, το πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε δυνατά, αφενός για να αφομοιωθεί η ζάχαρη και αφετέρου για να αφρατέψει. Τέλος προσθέτετε το μίγμα του ξύσματος και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κομπόστα της φράουλας με την εξής περίεργη τεχνική: Σε μια μεσαία κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη. Τη ζεσταίνετε ώσπου να καραμελώσει και να χρυσίσει ελαφρώς. Αδειάζετε μέσα 1½ νεροπότηρο καυτό νερό και ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η καραμέλα. Πασπαλίζετε με την κανέλα και ρίχνετε τις φράουλες. Εάν το νερό είναι λίγο, συμπληρώνετε λίγο ακόμα καυτό νερό. Βράζετε για 10 λεπτά.
Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει. Τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει και όταν έρθει η ώρα, σερβίρετε ως εξής: Απλώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα το γιαούρτι και με ένα κουτάλι ανοίγετε λακουβίτσες. Πάνω στις λακουβίτσες βάζετε φράουλες και περιχύνετε με το σιρόπι της κομπόστας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και το ανακατεύετε με λίγη από τη ζάχαρη ώσπου να «λασπώσει». Αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει τουλάχιστον για 1-2 ώρες, ώστε το ξύσμα να βγάλει όλα του τα αιθέρια έλαια και να ποτίσει με το άρωμά του το γλυκό σας.

Βήμα 2

Όταν περάσουν οι 2 ώρες, ρίχνετε μέσα στο ξύσμα και το σφηνάκι του λιμοντσέλο. Αδειάζετε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ, το πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε δυνατά, αφενός για να αφομοιωθεί η ζάχαρη και αφετέρου για να αφρατέψει. Τέλος προσθέτετε το μίγμα του ξύσματος και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κομπόστα της φράουλας με την εξής περίεργη τεχνική: Σε μια μεσαία κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη. Τη ζεσταίνετε ώσπου να καραμελώσει και να χρυσίσει ελαφρώς. Αδειάζετε μέσα 1½ νεροπότηρο καυτό νερό και ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η καραμέλα. Πασπαλίζετε με την κανέλα και ρίχνετε τις φράουλες. Εάν το νερό είναι λίγο, συμπληρώνετε λίγο ακόμα καυτό νερό. Βράζετε για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει. Τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει και όταν έρθει η ώρα, σερβίρετε ως εξής: Απλώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα το γιαούρτι και με ένα κουτάλι ανοίγετε λακουβίτσες. Πάνω στις λακουβίτσες βάζετε φράουλες και περιχύνετε με το σιρόπι της κομπόστας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb