Πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα αλλά και σε χρώματα, αυτό το κέικ μπίρας με κρέμα και σοκολατένια επικάλυψη είναι τέλειο!
Υλικά
- 170γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 150ml μπίρα μαύρη ή κόκκινη
- 50γρ. κακάο
- 200γρ. αλεύρι
- 300γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 μεσαία αβγά
- 100γρ. γιαούρτι
- εκχύλισμα βανίλιας
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- 300γρ. τυρί κρέμα
- 350γρ. κρέμα γάλακτος
- 125γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 μικρό ποτηράκι λικέρ φράουλα ή κονιάκ
- 6-8 φράουλες, λιωμένες με πιρούνι
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 80γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- φράουλες
Για το κέικ
Για την κρέμα
Για την επικάλυψη
Tips
- Αν θέλετε, φτιάχνετε ένα κέικ σε βαθιά φόρμα και μόλις κρυώσει καλά το κόβετε οριζόντια στη μέση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε πρώτα το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βάζετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο, την μπίρα, το κακάο και τα αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Βήμα 2
Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με το γιαούρτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτετε στο μίγμα της μπίρας. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα, και τη βανίλια και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά του κέικ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 2 βουτυρωμένα ταψάκια διαμέτρου 20-22εκ. Μοιράζετε μέσα το μίγμα του κέικ και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσετε.
Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τα 50ml από την κρέμα γάλακτος και την άχνη και τα χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε χωριστά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί και ενώνετε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Ενσωματώνετε μέσα και τις λιωμένες φράουλες.
Βήμα 5
Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε το ένα κέικ σε πιατέλα, το ραντίζετε με λίγο ποτό και από πάνω απλώνετε περίπου τα 2/3 της κρέμας. Σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ, ραντίζετε ξανά με ποτό και απλώνετε από πάνω και στα πλαϊνά την υπόλοιπη κρέμα.
Βήμα 6
Τέλος, λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το μέλι σε μπεν μαρί και περιχύνετε το κέικ. Στολίζετε με φράουλες και σερβίρετε.
Φωτογραφία - Food styling: Aντωνία Κατή