melitzanes-gemistes
clock icon
2:0'

Γεμιστές μελιτζάνες με Πλιγούρι fytro

Υλικά

  • 8 μελιτζάνες μέτριες
  • 2 φλιτζάνια Πλιγούρι fytro
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 ντομάτα μεγάλη ώριμη, ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 λεμόνι, ο χυμός
  • αλάτι, πιπέρι

Μια ωραία εκδοχή για γεμιστά λαχανικά όπως οι μελιτζάνες όπου αντικαθιστούμε τον καθιερωμένο κιμά με μια πιο υγιεινή επιλογή, το Πλιγούρι fytro. Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά τους.

Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και αφού τις χαράξετε με ένα μαχαίρι βαθιά και περιμετρικά στο εσωτερικό τους, αδειάζετε τη σάρκα.
Αραδιάζετε τις άδειες μελιτζάνες σε ένα ταψάκι που θα τις χωράει με άνεση και ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια και ελάχιστο νερό. Αφού μαλακώσουν και πιούν τα υγρά τους, προσθέτετε το 1/3 του φλιτζανιού από το λάδι, το σκόρδο, το καρότο και το εσωτερικό της μελιτζάνας αφού τη στύψετε καλά. Σοτάρετε για 5 λεπτά και προσθέτετε το Πλιγούρι fytro. Ανακατεύετε να γυαλίσει και το Πλιγούρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνετε την ξυσμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε κι αφήνετε να πιει τα περισσότερα υγρά του το Πλιγούρι και τότε τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε τον μαϊντανό και το δυόσμο, ανακατεύετε και γεμίζετε προσεκτικά τις μελιτζάνες.
Αν χρησιμοποιήσετε πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε ανάμεσα από τις μελιτζάνες. Διαλύετε τον πελτέ της ντομάτας και το χυμό του λεμονιού σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για λίγο ακόμη μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και αφού τις χαράξετε με ένα μαχαίρι βαθιά και περιμετρικά στο εσωτερικό τους, αδειάζετε τη σάρκα.

Βήμα 2

Αραδιάζετε τις άδειες μελιτζάνες σε ένα ταψάκι που θα τις χωράει με άνεση και ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια και ελάχιστο νερό. Αφού μαλακώσουν και πιούν τα υγρά τους, προσθέτετε το 1/3 του φλιτζανιού από το λάδι, το σκόρδο, το καρότο και το εσωτερικό της μελιτζάνας αφού τη στύψετε καλά. Σοτάρετε για 5 λεπτά και προσθέτετε το Πλιγούρι fytro. Ανακατεύετε να γυαλίσει και το Πλιγούρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 3

Ρίχνετε την ξυσμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε κι αφήνετε να πιει τα περισσότερα υγρά του το Πλιγούρι και τότε τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε τον μαϊντανό και το δυόσμο, ανακατεύετε και γεμίζετε προσεκτικά τις μελιτζάνες.

Βήμα 4

Αν χρησιμοποιήσετε πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε ανάμεσα από τις μελιτζάνες. Διαλύετε τον πελτέ της ντομάτας και το χυμό του λεμονιού σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 5

Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για λίγο ακόμη μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.