Ο τραγανός και μυρωδάτος γαύρος που έχει μόλις βγει απο το τηγάνι βουτά στη δροσερή και πιπεράτη σάλτσα ντομάτας, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας που μοσχοβολά θάλασσα και παράδοση.
Υλικά
- 500 γρ. γαύρο καθαρισμένο
- καλαμποκάλευρο
- αλεύρι γ.ό.χ.
- αλάτι
- ξίδι από λευκό κρασί
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- 2 φλιτζ. χυμό ντομάτας
- 2 φλιτζ. ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 1/2 πιπεριά πράσινη
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 3 κλωνάρια μαϊντανό, τα φυλλαράκια
- 1/2 λεμόνι, τον χυμό
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα ξερό βασιλικό
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2-3 παγάκια
Μερίδες: 4
Για τη σούπα ντομάτας
Tips
- Μόλις σουρώσουμε τη σούπα, κρατάμε το υλικό που έμεινε για κάποιο λαδερό, ή σάλτσα για πίτσα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σούπα ντομάτας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σούπα, περνάμε από μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν πλήρως και σουρώνουμε. Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι, αλατίζουμε τον γαύρο, ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο ξίδι και αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά με το ηλιέλαιο, στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε σε ένα μπολ.
Βήμα 3
Μοιράζουμε τη σούπα σε φλιτζάνια του καφέ και σερβίρουμε με ζυμωτό ψωμί.
Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM